Svijet
StoryEditor

Što je Odbor zamjerio Matesu?

28. Svibanj 2013.

Kako je Lider već pisao, hrvatski kandidat za mjesto u Revizorskom sudu Neven Mates nije dobio zeleno svjetlo Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta u ponedjeljak, dok je rumunjski kandidat George Pufan tu potporu dobio, doduše jedva s 14 glasova za i 13 glasova protiv.

Mišljenje Odbora nije obvezujuće i posljednju riječ imat će svi zastupnici Parlamenta na plenarnom zasjedanju sljedeći mjesec, a razlozi za odbijanje su čini se, loš dojam koji je Mates ostavio na Odboru. Kako saznajemo, savjetnik u Hrvatskoj narodnoj banci nije išao dovoljno u detalje, ostavio je dojam nedovoljne kompetentnosti i iskazao različito mišljenje od članova Odbora u nekoliko točaka.

Tako bi primjerice, Mates Nacionalnu deklaraciju zvao izvještajem, a bilo je neslaganja i oko postotka greške u računanju, pri čemu je njegov odgovor bio suprotan europskoj politici supsidijarnosti. Nije impresioniralo niti njegovo priznanje da nema toliko iskustva s revizijom usklađenosti (compliance audit) te da mu je revizija uspješnosti poslovanja (performance audit) draža. Zanimljivo je i da tijekom glasanja svi članovi odbora nisu slijedili dogovor kluba zastupnika, objasnili su iz S&D grupe (Progresivni savez socijalista i demokrata u EP).

26. travanj 2024 03:25