Svijet
StoryEditor

Što nas čeka nakon oporavka cijena zlata?

20. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Zlato je na svoj četveromjesečnom vrhuncu vrijednosti zahvaljujući kombinaciji faktora među kojima su promjenjivi tečaj dolara, sve manja očekivanja od rasta kamatnih stopa u SAD-u i bolje projekcije u tehničkim analizama.

Ipak, pozitivnim kratkoročnim predviđanjima mogu zasmetati snažni ‘bikovi‘ na tržištu koji očekuju daljnji rast, a to za žuti metal znači i opasnost povlačenja na niže razine, analizira tržište zlatom Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robe u Saxo Banci.

- Zlato je odskočilo od najviše razine postignute u kolovozu i doseglo vrijednost od 1,192 dolara za uncu prošli tjedan, što smo i naglasili kao ključnu razinu u našim zadnjim predviđanjima Essential Trades za četvrti kvartal. To je najviša vrijednost od kraja lipnja i pomogla je u promjeni osjećaja ulagača na tržištu jer za oporavak više nisu samo zaslužne kratke pozicije – pojašnjava Hansen.

Hedge fondovi u srpnju su držali rekordne kratke pozicije od čak 121 tisuću lotova u ročnicama i opcijama (12,1 milijuna unci) dok se tržište poigravalo s razinama od 1,080 dolara za uncu.

- Kratkoročno gledano, nagli porast novih ulagača s dugim pozicijama stavlja zlato u opasnost od povlačenja. Korištenjem Fibonacci tehnike, prve dvije razine povlačenja mogu se vidjeti na 1,158 dolara i 1,148 dolara za uncu. Sljedeća donja razina je kada se vrijednost spusti ispod 1,138 dolara za uncu, a u tom trenutku aktivirat će se i oni ulagači koji imaju ‘bear‘ pozicije i računaju na pad – pojašnjava Hansen.

Ulagači koji koriste takozvane ‘exchange-traded‘ proizvode dodali su 8,3 tone zlata prošlog tjedna, s ukupno 20 dodatnih tona tijekom protekla četiri tjedna. Prema Bloombergu, ukupno sada drže 1,537 tona što je za više od 50 tona ispod lipanjskih razina kada se zlatom trgovalo po trenutnim vrijednostima. To ukazuje na nedostatak entuzijazma među dugoročnim ulagačima, pri čemu kratkoročni taktičari kao što su hedge fondovi zapravo predvode u kupovini zlata, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.

25. travanj 2024 16:57