Svijet
StoryEditor

Što nedjeljni referendum znači za tečaj CHF i cijenu zlata?

28. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

U nedjelju se u Švicarskoj održava referendum koji bi mogao značajno utjecati na financijsku stabilnost Švicarske, ali i na cijenu zlata na globalom tržištu.

Naime, na temelju inicijative „Spasimo naše zlato“ Švicarci odlučuju o tome treba li Švicarska centralna banka (SNB) promijeniti politiku koju provodi zadnjih 15 godina.Konkretni zahtjevi su:- Zabrana prodaje zlatnih rezervi u posjedu Švicarske centralne banke;- Čuvanje svih zlatnih rezervi u Švicarskoj, a ne u inozemstvu;- Držanje najmanje 20% rezervi centralne banke u obliku zlata.Po posljednjoj anketi 38% glasača podržava inicijativu za spas zlata, dok je 47% protiv, a 15% glasača je još uvijek neodlučno.

Uzroci referendumaDo referenduma je dovela posljednja financijska kriza koja je poljuljala povjerenje u papirni novac bez pokrića te rasprodaja švicarskog nacionalnog zlata u posljednjih 15 godina. Švicarska je 1999. godine u posjedu imala 2600 tona zlata od čega je do danas prodala više od polovine te po zadnjem izvješću posjeduje samo 1040 tona. Od preostalih zaliha zlata, po službenom izvješću centralne banke, približno 20% se čuva u Londonu, a 10% u Kanadi.Rasprodaja zlata je dovela do smanjenja postotka pokrivenosti zlatom švicarske valute. Naime, 1999. godine je švicarski franak imao pokriće vrijednosti u zlatu od 30%, a sada je taj postotak pao na manje od 8%, sa čime dio javnosti nije zadovoljan te želi promjenu dosadašnje prakse.Situacija na financijskim tržištima Budući da bi referendum mogao prisiliti Švicarsku centralnu banku na kupnju više od 1500 tona zlata u narednim godinama, investitori na financijskim tržištima se već tjednima pripremaju na eventualni šok na tržištima pa kupuju zlato kojem je cijena od početka mjeseca porasla blizu 3% i trenutno na platformama Admiral Marketsa iznosi 1195,00 dolara po unci.Mnogi investitori smatraju da u slučaju prolaska inicijative Švicarska centralna banka više ne bi mogla sprječavati jačanje franka te bi on naglo ojačao. Zbog toga su prodavali euro i kupovali švicarski franak, pa tečaj EUR/CHF trenutno iznosi 1.2019 što je samo za nijansu iznad razine od 1.2000 koju je Švicarska centralna banka obećala braniti.

Očekivanja analitičaraAnalitičari Admiral Marketsa smatraju da će u slučaju odbacivanja referendumskih prijedloga cijena zlata nastaviti padati te u idućih nekoliko godina pasti možda i ispod 1000 dolara po unci, a tečaj EUR/CHF u prvim danima ili tjednima porasti barem 0,5 do 1% sa sadašnje razine.U slučaju pobjede zagovornika inicijative, cijena zlata bi mogla u samo nekoliko dana porasti možda i 10%, no dugoročno bi vjerojatno svejedno nastavila padati jer Švicarska centralna banka ne bi odmah morala kupiti 1500 tona zlata nego bi rok bio 5 godina, a možda i duže.Kada je u pitanju tečaj EUR/CHF, analitičari Admiral Marketsa smatraju da tečaj svejedno ne bi pao ispod 1.2000 jer Švicarska centralna banka teoretski može naštampati neograničenu količinu novca za postizanje svojih ciljeva, a obećanje ne smije pogaziti jer bi na financijskim tržištima nastao kaos. Osim toga, SNB bi izgubila ugled i povjerenje financijskih tržišta i cjelokupne javnosti koje bi kasnije teško vratila radi čega bi mnogo teže provodila mjere monetarne politike u budućnosti. Kao što ankete pokazuju, izgledniji scenarij je neprolazak inicijative.

 

20. travanj 2024 17:09