Svijet
StoryEditor

Što su Europljani najviše kupovali ove godine?

05. Ožujak 2013.

Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u siječnju, pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostata. Tako je u eurozoni promet u siječnju porastao 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjio za 0,8 posto.

U Europskoj uniji uvećan je 0,9 posto, nakon pada u prethodnom mjesecu za 0,7 posto. Europljani su više kupovali tekstilne i električne proizvode, namještaj, opremu za računala, knjige i medicinsku opremu, uz skok prometa u cijeloj kategoriji neprehrambenih proizvoda za dva posto u eurozoni, te za 1,7 posto u EU. U prethodnom mjesecu smanjio se za 1,1 posto i u eurozoni i u EU27.

U kategoriji prehrambenih proizvoda, pića i duhanskih proizvoda promet je u eurozoni povećan za 0,8 posto u eurozoni, te za 0,2 posto u EU. U prethodnom mjesecu smanjio se za 0,6 posto u eurozoni, te za 0,4 posto u EU.

Na godišnjoj je razini ukupni obujam prometa u maloprodaji eurozone smanjen u siječnju za 1,3 posto dok je u EU bio manji za 0,9 posto. U prethodnom je mjesecu smanjen za revidiranih tri posto u eurozoni, dok je potvrđena procjena o njegovom 2-postotnom padu u EU.

Na godišnjoj je razini u kategoriji ‘hrane, pića i duhana‘ zabilježen pad prometa za 1,5 posto u obje zone. Kada su u pitanju neprehrambene kategorije proizvoda, promet je smanjen za 3,1 posto u eurozoni, te za 1,8 posto u EU. Prema podacima koji su bili dostupni Eurostatu, najveći su rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini u siječnju zabilježili Portugal i Rumunjska, za po 4,2 posto. Slijede Belgija i Njemačka s rastom prometa za po 3,1 posto. Najizrazitiji mjesečni pad prometa registriran je u Danskoj, za dva posto, te Malti i Finskoj, za 1,6 odnosno 1,2 posto, objavio je Eurostat.

Na godišnjoj je razini najveći rast prometa u maloprodaji, prema dostupnim podacima Eurostata, zabilježen u Belgiji, za 8,4 posto, Luxembourgu, za 7,1 posto, i Latviji, za 5,2 posto. Najveći je pad zabilježen u Sloveniji, za 7,6 posto. Slijede Bugarska i Portugal, sa smanjenjem prometa u maloprodaji za 5,5 odnosno 3,9 posto.

04. svibanj 2024 11:33