Svijet
StoryEditor

Što to muči ulagače na Wall Streetu?

01. Lipanj 2013.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale, pa su po prvi puta od studenoga prošle godine zabilježile gubitak dva tjedna zaredom.

Dow Jones potonuo je jučer 208 bodova, ili 1,36 posto, na 15.115 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,43 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 3.455 bodova.

Na tržištu već danima vlada nestabilnost jer se ulagači plaše da će američki Fed uskoro početi smanjivati poticajne monetarne programe, koji već dugo vremena podržavaju tržište. Prošloga je tjedna predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će američka središnja banka početi smanjivati programe kupnje obveznica kada gospodarstvo bude u zamahu.

No, posljednji makroekonomski podaci ne daju jasnu sliku situacije u gospodarstvu. Industrijska je aktivnost u svibnju porasla više nego što se očekivalo, nakon pada u travnju, dok je potrošnja kućanstava u travnju pala po prvi puta u godinu dana.

„Podaci objavljeni posljednjih tjedan dana prilično su dobri. To je pozitivno jer podržava tržište. No, što su gospodarski podaci bolji, to je veća mogućnost da će Fed početi ukidati poticajne monetarne mjere“, objašnjava Peter Kenny, strateg u tvrtki Knight Capital.

Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno predstavljaju najveću podršku rastu cijena dionica koji traje već dulje vrijeme.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je 14,3 posto, dosegnuvši polovicom svibnja najviše razine u povijesti.

Zbog strahovanja da bi ukidanjem monetarnih mjera tržište izgubilo podršku, dio ulagača odlučio se jučer na prodaju dionica i ulaganje u američke obveznice, na koje posljednjih tjedana prinosi rastu.

Jučerašnji oštar pad cijena dionica posljedica je također rebalansa MSCI indeksa svjetskih burzi. Analitičari Credit Suissea procjenjuju da će vrijednost rebalansa MSCI-a dosegnuti oko 19 milijardi dolara, od čega se oko 15 milijardi odnosi na razvijena tržišta.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones oslabio je 1,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,1, a Nasdaq indeks 0,1 posto. Pad indeksa dva tjedna zaredom nije zabilježen još od studenoga prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,11 posto, na 6.583 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,61 posto, na 8.348 bodova, a pariški CAC 1,19 posto, na 3.948 bodova.

19. travanj 2024 09:26