Svijet
StoryEditor

Što zadnji Obamin govor znači za tehnološku industriju?

21. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Sinoćnji govor američkog predsjednika Obame, Stanje nacije za 2015. godinu, nikogaa nije niti pretjerano zadivio niti šokirao.

Jedna stvar je sigurna – iz njega je moguće iščitati mišljenje predsjednika o brojnim pitanjima unutar tehnološke industrije. Donosimo pregled Obaminih izjava vezano uz NSA, princip neutralnosti interneta i neka druga pitanja:

NSA

- Naše agencije, uz preporuke privatnih odvjetnika, aktivno pokušavaju povećati transparentnost i sigurnost. Bijela kuća će sljedećeg mjeseca predstaviti izvješće koje će pokazati da se držimo obećanja o zaštiti sigurnosti naše nacije. Amerika duboko cijeni svoje građanske slobode. –

Drugim riječima, čini se kako Obama smatra da NSA obavlja dobar posao kada je riječ o zaštiti privatnosti građana. To bi značilo kako na ovom području neće doći do značajnijih promjena.

Neutralnost interneta

Očekivano, Obama i dalje podržava koncept neutralnosti interneta – načelo prema kojem bi se svi pružatelji internetskih usluga prema svim podacima trebali odnositi ravnopravno, bez obzira na izvor sadržaja, vrstu sadržaja ili odredište; drugim riječima, načelo koje se protivi bilo kojoj vrsti upravljanja internet prometom.

- Namjeravam štititi slobodan i svima dostupan internet; dovesti ga u svaku učionicu i zajednicu. Podržavat ću one koji ga pokušavaju unaprijediti i ubrzati, kako bi sljedeća generacija digitalnih inovatora imala platformu za daljnje preoblikovanje svijeta u kojem živimo. –

Izbjegavanje poreza

Obama je naglasio kako želi prekinuti tu praksu i prestati nagrađivati kompanije koje svoj kapital drže izvan zemlje, a nagraditi one kompanije koje ulažu u Ameriku. Ovom je izjavom na neki način ‘bacio rukavicu‘ korporativnim gigantima kao što su Google ili Apple, koje već dugo na taj način izbjegavaju plaćanje poreza.

Cyber sigurnost

Predsjednik Obama je od Kongresa zatražio da napokon odobri legislativu potrebnu za ‘uspješnije nošenje sa cyber napadima i krađom identiteta te zaštitu naše djece‘.

19. travanj 2024 06:34