Svijet
StoryEditor

Strah oko opskrbe podigao cijenu nafte iznad 109 dolara

13. Kolovoz 2013.

Cijene nafte prekoračile su u utorak razinu od 109 dolara po barelu, poduprte padom libijskog izvoza na najnižu razinu u dvije godine, što je dodatno potpirilo zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 80 centi, na 109,77 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dolar višoj cijeni, od nešto više od 107 dolara.

Zbog štrajka zaštitara jučer su u Libiji zatvorena dva najveća izvozna terminala, tek nekoliko sati nakon što su ponovno bila otvorena. Zatvorena su i dodatna naftna polja zbog vala prosvjeda koji je zapljusnuo tog sjevernoafričkog naftnog proizvođača.

Zamjenik libijskog ministra nafte kazao je da bi se izvoz mogao nastaviti već u četvrtak, nakon što radnici i lokalne vlasti postignu dogovor o prekidu štrajka. Na tržištima se pak pribojavaju da opskrba neće biti dostatna da zadovolji potražnju zbog obnavljanja zaliha prije početka zime na sjevernoj polutci.

"Pitanja opskrbe izazivaju napetost na tržištu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Promjenjiva geopolitička klima u bliskoistočnoj regiji podržavat će cijene u razdoblju do četvrtog tromjesečja", smatra Carl Larry iz hustonske konzultantske kompanije Oil Outlooks i Opinions.

Libijska naftna proizvodnja pala je na najnižu razinu od svrgavanja Muamara Gadafija. Ukupna je proizvodnja tako znatno ispod razine od 500.000 barela dnevno, procjenjuju analitičari. U lipnju iznosila je 1,3 milijuna barela dnevno.

"Mislimo da je libijska proizvodnja pala na oko 400 tisuća barela dnevno", rekao je za Reuters Richard Mallinson iz londonske konzultantske tvrtke Energy Aspects. "Izvoz će biti još manji, (iznosit će) oko 300 tisuća barela dnevno", dodala je.

U rujnu bi se trebala smanjiti i proizvodnja na ključnom naftonosnom području na jugu Iraka, na 500 tisuća barela dnevno, zbog redovitih radova na održavanju. To će pružiti dodatnu potporu cijenama u srednjoročnom razdoblju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 105,27 dolara, što znači da je bila veća za 33 centa u odnosu na kraj prošlog tjedna.

27. travanj 2024 02:46