Svijet
StoryEditor

Strane kompanije u Kini se osjećaju ugroženima

04. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Strane kompanije u Kini smatraju kako će novi kineski zakoni usmjereni protiv monopola ugroziti daljnja ulaganja.

Američka gospodarska komora u najnovijem izvješću tvrdi da se u Kini vode brojne istrage usmjerene na globalne automobilske, tehnološke i druge kompanije. Gotovo polovica tvrtki koje su se odazvale istraživanju osjeća se ugroženima zbog novih zakona i propisa.

- Previše je regulativa usmjereno isključivo na strane multinacionalne kompanije. – izjavio je predsjednik komore Greg Gillian.

Od 164 osobe koje su sudjelovale u istraživanju, 60 posto ih smatra da se osjećaju ‘manje dobrodošlo‘ u Kini, što je porast u odnosu na rezultat od 41 posto 2013.

Vladajuća partija u Kini na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom obećala je učiniti kinesku ekonomiju produktivnijom otvarajući brojne industrije privatnim i stranim ulaganjima. Istovremeno, Peking podupire nacionalne tvrtke u automobilskoj, telekomunikacijskoj i drugim industrijama. To je dovelo do toga da vlasti mijenjaju način na koji tumače šest godina star zakon protiv monopola, na način da štiti domaće kompanije.

Gospodarska komora Europske unije također je izrazila zabrinutost zbog ovakvog razvoja situacije. Tvrde da su primili pritužbe kompanija koje su pritisnute novim regulativama. Industrije zahvaćene ovom problematikom su farmaceutska, medicinska, tehnološka i automobilska.

Peking je najavio kazne u ukupnom iznosu od 202 milijuna dolara usmjerene na dvanaest japanskih tvrtki koje se bave proizvodnjom automobilskih dijelova. Navodno će se i Mercedes Benz, Audi te Chrysler morati suočiti s posljedicama. Microsoft i proizvođač čipova Qualcomm također se ispituju.

Strane tvrtke su 2008. godine podržale zakon protiv monopola jer su smatrale da će se tako razjasniti uvjeti poslovanja, ali od tad se osjećaju sve više ugroženima.

Kina, pad, odbija tvrdnje o favoriziranju domaćih kompanija. Strane tvrtke koje su dosad blisko surađivale s regulatorima tvrde da se situacija drastično pogoršala u posljednje dvije godine.

- Danas svjedočimo agresivnim akcijama protiv odabranih kompanija. – izjavila je Kim Woodard, bivša predsjednica Američke gospodarske komore. To se vrijeme podudara s dolaskom Xi Jinpinga na vlast 2012. godine.

Kineska vlada je u svibnju ove godine odbila Windows 8 u vladinim uredima. Nije bilo objašnjenja, ali nemoguće je to ne povezati s činjenicom da Kina pokušava razviti vlastiti operativni sustav koji bi se natjecao s Windowsom i Androidom.

Kina je i dalje glavna investicijska destinacija, ali to bi se s vremenom moglo promijeniti, budući da su tvrtke zbog novonastalih okolnosti sve opreznije kad je riječ o budućim ulaganjima.

23. travanj 2024 18:16