Svijet
StoryEditor

Stranka Franoisa Hollandea dobila apsolutnu većinu

17. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Socijalistička stranka (PS) francuskog predsjednika Franoisa Hollandea dobila je apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, po završetku drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, prema procjenama instituta za ispitivanje mnijenja.

Socijalisti i dvije satelitske stranke dobile bi između 312 i 326 mjesta od 577, to jest puno više od apsolutne većine (289), Zeleni između 18 i 24, radikalna ljevica (Lijeva fronta) između 9 i 11, po podacima instituta Sofres i CSA.

Najveća oporbena stranka Savez za narodni pokret (UMP) Nicolasa Sarkozyja i njezini saveznici imaju između 212 i 234 mjesta, krajnja desnica između 1 i 4 mjesta, po tim procjenama.Francuzi će danas opet na izbore. Prvo su u dva kruga birali predsjednika, a danas je drugi krug parlamentarnih.

Francuska je jedna od rijetkih zemalja koje imaju dva kruga parlamentarnih izbora. Po francuskom izbornom zakonu, stranke koje u prvom krugu osvoje više od 50 posto glasova izravno ulaze u parlament, dok sve političke opcije s više od 12,5 posto glasova ulaze u drugi izborni krug.

Inače, prvi krug parlamentarnih izbora pokazao je velik rast popularnosti radikalne desnice koju predstavlja Nacionalna fronta Marine Le Pen. Dobila je gotovo 14% glasova - čak 10% više nego na izborima 2007. Radikalna desnica u Francuskoj još od 1980. nema nijedno mjesto u parlamentu. Usprkos rastu broja osvojenih glasova, propisani način njihova preračuvanja u parlamentarna mjesta u Francuskoj ni sada im ne jamči parlamentarnog zastupnika.

19. travanj 2024 02:16