Svijet
StoryEditor

Sve su oči uprte u Bernankea

19. Lipanj 2013.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica osjetno porasle drugi dan zaredom jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 138 bodova, ili 0,91 posto, na 15.318 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 1.651 bod, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 3.482 boda.

Jučer je počela dvodnevna sjednica Feda, pa ulagači nagađaju kada bi središnja banka mogla početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno.

Takva politika, zvana kvantitativno popuštanje, već četiri godine potiče rast cijena dionica koje su u svibnju dosegnule najviše razine u povijesti.

U srijedu će Fed objaviti priopćenje s dvodnevne sjednice, a odmah nakon toga predsjednik središnje banke Ben Bernanke održat će konferenciju za novinare. Nedavno je Bernanke kazao da bi se poticajni monetarni programi mogli smanjiti kada se situacija u gospodarstvu poboljša, što je uznemirilo ulagače.

No, Fed je lani poručio da će ključne kamate ostati na rekordno niskim razinama blizu nule sve dok se stopa nezaposlenosti ne spusti prema 6,5 posto i dok je inflacija ispod 2,5 posto.

S obzirom da se inflacija kreće oko 1,7 posto, a stopa nezaposlenosti na 7,6 posto, ulagači vjeruju da će monetarna politika još neko vrijeme ostati nepromijenjena.

-Cijene su dionica porasle ne samo zato što ulagači vjeruju da Fed neće sada smanjiti poticajne mjere, nego i da je gospodarstvo sposobno rasti bez njih. Ima razloga za oprez i nesigurnost, no tržište je i dalje jeftino i moglo bi nastaviti rasti- kaže David Kelly, strateg u JPMorgan Fundsu.

Unatoč rastu cijena dionica dva dana zaredom, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 5,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 6.374 boda, a frankfurtski DAX skočio 0,17 posto, na 8.229 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,08 posto, na 3.860 bodova.

20. travanj 2024 09:29