Svijet
StoryEditor

Sve više zemalja EU podupire porez na financijske transakcije

09. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Europski povjerenik za poreze Algirdas Šemeta izjavio je da 11 zemalja podupire oporezivanje financijskih transakcija, čime su se povećali izgledi za uspjeh te kontroverzne inicijative.

- Još četiri zemlje članice namjeravaju pristupiti proširenoj suradnji, što znači da smo došli do brojke ‘11‘ - kazao je Šemeta nakon sastanka ministara na kojem su se Italija, Španjolska, Slovačka i Estonija pridružile zagovornicama uvođenja takvog poreza, kazali su izvori.

Uvjet za aktiviranje mehanizma ‘proširene suradnje‘ jest potpora minimalno devet zemalja, koje potom moraju razraditi i usuglasiti detalje predložene inicijative da bi potom konačnu verziju njihova prijedloga trebale odobriti i ostale članice EU-a.Navedene četiri zemlje poduprle su incijativu o tom porezu na jednom okruglom stolu koji su mediji tek djelomično ‘pokrivali‘. Prošireni popis zemalja potvrdili su glasnogovornici vlada Italije i Cipra koji trenutno predsjeda EU-om.

Novopridošlice će sada uputiti Europskoj komisiji zahtjev da izradi odgovarajući prijedlog zakona i time se pridružiti prvotnim predlagateljima Francuskoj i Njemačkoj, te Austriji, Belgiji, Grčkoj, Portugalu i Sloveniji. Šemeta je istaknuo da ‘zemlje članice moraju biti svjesne da je sporazum o porezu za financijske transakcije zasebno pitanje o kojem treba ovdje razgovarati‘, s obzirom na neslaganja oko toga trebaju li se odgovarajući porezni prihodi slijevati u zajednički proračun eurozone ili ostati u proračunima zemalja-članica.

Inicijativi za oporezivanje financijskih transkacija suprotstavlja se u prvom redu Velika Britanija, gdje se nalazi i najveći financijski centar u Europi. Britanski ministar George Osborne kazao je da neće priječiti uvođenje poreza, ali je upozorio da će London tek nakon proučavanja konkretnog prijedloga moći signalizirati zeleno svjetlo za njegovu provedbu u drugim zemljama EU-a. Britansko stajalište podupire i Švedska.

18. svibanj 2024 16:42