Svijet
StoryEditor

Švicarac - iduće sigurno utočište koje to više neće biti

06. Kolovoz 2013.

Švicarski franak, valuta koja je pružala utočište ulagačima od eskalacije dužničke krize u eurozoni, mogao bi postati iduće sigurno utočište koje to više neće biti, upozoravaju analitičari Societe Generale banke, a prenose poslovni mediji.

Banka prognozira da bi tečaj švicarskog franka mogao do sredine 2014. oslabiti za gotovo 10 posto u odnosu na euro, budući da su sistemski rizici vezani uz eurozonu sve manji. Trenutno se eurom trguje po 1,229 švicarskih franaka.

-Sistemski rizik u eurozoni je popustio, a daljnji napredak bit će učinjen hvatanjem u koštac s pitanjima solventnosti zemalja eurozone, pa bi švicarski franak trebao izgubiti svoju privlačnost kao alternativno ulaganje- navodi Societe Generale.

Međutim, postoji rizik da bi Švicarska narodna banka mogla iduće godine povećati kamatne stope kako bi neutralizirala rast cijena nekretnina u toj zemlji, a to bi moglo ograničiti pad vrijednosti švicarska valute, napominju u toj banci.

Švicarska bilježi rast cijena nekretnina od početka globalne financijske krize 2008. godine, potaknut iznimno niskim kamatnim stopama.

Banka očekuje da će potražnja za švicarskim frankom ostati nepromijenjena tijekom idućih 12 mjeseci.

Uz franak, tradicionalno utočište za kapital u neizvjesnim gospodarskim vremenima je i zlato. Međutim, njegova cijena pada već pet dana zaredom, što je najdulje razdoblje njezina pada u zadnja tri mjeseca, a posljedica je neizvjesnosti kada će Fed početi smanjivati program monetarnih poticaja američkom gospodarstvu. Općenito, monetarni poticaji pozitivno utječu na cijenu zlata.

Danas se cijena unce spustila 0,8 posto ili 10,4 dolara, na 1.292 dolara. Od početka godine tako je cijena zlata u minusu 23 posto

19. travanj 2024 20:25