Svijet
StoryEditor

Švicarska nastavlja braniti minimalni tečaj franka

03. Rujan 2012.

Švicarska narodna banka nastavit će s velikom odlučnošću ‘braniti‘ minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, poručio je u ponedjeljak bančin predsjednik u govoru objavljenom na bančinoj internetskoj stranici.

- U sadašnjoj bi situaciji dodatna aprecijacija švicarskog franka predstavljala vrlo značajnu prijetnju švicarskom gospodarstvu i bila bi praćena rizicima deflatornih kretanja - kazao je Thomas Jordan.On očekuje teškoće u financijskom sektoru koje bi mogle proizaći iz pregrijavanja tamošnjeg tržišta stambenih nekretnina. Hipotekarni stambeni krediti važni su u Švicarskoj budući da čine više od 70 posto imovine banaka.

Predsjednik SNB-a pozvao je banke da primjenjuju oprezne kriterije kod odobravanja kredita kako bi se ograničio potencijalni rast nemogućnosti naplate potraživanja po kreditima. Dodao je da je najveći izazov za Švicarsku, kao svojevrsni financijski centar, zajamčiti otpornost bankovnog sektora kako bi se uspješno nosio s eventualnim pritiscima. Na međunarodnim deviznim tržištima za euro je danas trebalo izdvojiti 1,2010 franaka, za američki dolar 95,53 švicarskih centima a za britansku funtu 1,5155 franaka.

25. travanj 2024 13:23