Svijet
StoryEditor

Švicarska objavljuje popis utajivača poreza iz inozemstva

25. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Švicarski list Sonntagszeitung objavio je kako je tamošnja porezna uprava počela objavljivati imena mogućih utajivača poreza iz inozemstva. To je reakcija na brojne zamolbe za pravnu pomoć

Kako javljaju mediji, Švicarska je reagirala na zahtjeve Francuske, Njemačke, Rusije, Indije i još nekolicina zemalja o informacijama o mogućim utajivačima poreza. Švicarska je odgovorila objavom imena tih osoba u službenom listu, koji je na internetu dostupan svim zainteresiranima.

Prema informacijama lista, riječ je o neuobičajenom postupku kojim švicarska uprava želi dati mogućnost dotičnim osobama da "iskoriste pravna sredstva".

Među osobama čija su imena objavljena nalaze se i poznate osobe. Jedan od njih je, piše list, Francisco Jose Ortiz von Bismarck, praunuk prvog njemačkog kancelara, u čijem je slučaju Njemačka zatražila od Švicarske pravnu pomoć.

Švicarska porezna uprava tvrdi da je više nego ranije izložena brojnim zahtjevima za pravnu pomoć.

- Neuobičajeno je objaviti imena osoba kojih se tiče zahtjev za pravnom pomoći, priznao je za Sonntatszeitung predstavnik porezne uprave Alexandre Dumas, ali kaže kako je to potrebno jer brojne zemlje ne dopuštaju izravan kontakt s dotičnim osobama.

- Banke očito nemaju previše interesa za traženje svojih klijenata, posebice zbog toga što mnogi od njih više uopće nemaju račune u Švicarskoj, tvrdi Dumas.

Objava imena predstavlja rušenje tabua u Švicarskoj, budući sada svi zainteresirani mogu vidjeti imena onih za koje su zainteresirane porezne vlasti.

19. travanj 2024 03:54