Svijet
StoryEditor

Švicarska središnja banka kani i dalje braniti tečaj franka

22. Srpanj 2013.

Guverner Švicarske središnje banke (SNB) Thomas Jordan izjavio je da banka ne namjerava mijenjati ni ukidati minimalni valutni tečaj na razini od 1,2 franka za euro, prenose mediji.

- Zadržat ćemo postojeću politiku koliko god bude potrebno - kazao je Jordan proteklog vikenda u Moskvi na sastanku ministara financija skupine G20. SNB je fiksirala tečaj franka prema euru u rujnu 2011. Na mjesečnom zasjedanju čelnika SNB-a prije mjesec dana Jordan je istaknuo kako odustajanje od utvrđene razine tečaja nije u planu za skoriju budućnost, navodeći među razlozima i dalje prisutan rizik od deflacije. U banci ove godine očekuju pad potrošačkih cijena za 0,3 posto.

Na redovnom zasjedanju SNB-a ujedno je ponovio da regulator ne isključuje primjenu svih raspoloživih instrumenata koji bi pripomogli u zadržavanju odgovarajućih monetarnih uvjeta. Međunarodni monetarni fond (MMF) ranije je već dao zeleno svjetlo odluci središnje banke da bankama naplaćuje za njihove prekomjerne depozite ako ponovno ojačaju pritisci na aprecijaciju franka.

Franak je od početka godine prema euru oslabio 2,3 posto zbog popuštanja fiskalne krize u 17 članoj eurozoni. Jutros se na tržištu u Zuerichu njime trgovalo po 1,2364 franka za euro.

Financijski direktori švicarskih kompanija očekuju da će u idućih 12 mjeseci dodatno oslabiti na 1,25 franka za euro, pokazali su nedavno rezultati ankete tvrtke Deloitte LLP provedene među 120 financijskih direktora.

- SNB-ova dosljedna i uspješna obrana minimalnog valutnog tečaja ojačala je povjerenje financijskih direktora da se tečaj franka neće u skorijoj budućnosti vratiti prijašnjim snažnim razinama - tumače u Delloiteu.

27. travanj 2024 04:23