Svijet
StoryEditor

Svjetska banka smanjila procjenu rasta globalnog gospodarstva

11. Lipanj 2015.

Svjetska banka smanjila je procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini i poručila državama da trebaju ‘vezati svoje sigurnosne pojaseve‘ kako bi se prilagodile nižim cijenama sirovina i mogućem povećanju kamata u SAD-u.

Svjetska banka u ovoj godini očekuje rast globalnog gospodarstva za 2,8 posto, dok je još u siječnju prognozirala rast od 3 posto. To se navodi u najnovijem izvješću te banke o ekonomskim izgledima u svijetu, objavljenom u srijedu.

U izvješću se navodi da su niske cijene sirovina, posebice 40-postotni pad cijena nafte u prošloj godini, naštetile zemljama izvoznicima sirovina više nego što se očekivalo. Svjetska je banka, također, upozorila države da se pripreme za povećanje kamata u SAD-u, što će povećati troškove zaduživanja zemalja u razvoju.

"Mi u Svjetskoj banci upravo smo uključili signal za vezanje pojasa. Savjetujemo zemljama, posebice onima u razvoju, da vežu svoje sigurnosne pojaseve", kazao je Kaushik Basu, glavni ekonomist Svjetske banke.

Istaknuo je da bi niže cijene sirovina trebale potaknuti globalni rast, pa je Svjetska banka zadržala procjenu rasta globalnog gospodarstva u idućoj godini za 3,3 posto.

No, smanjila je procjenu rasta zemalja u razvoju u ovoj godini s prethodnih 4,8 na 4,4 posto, ponajviše jer se očekuje recesija u Rusiji i Brazilu, te usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

S druge strane, najviše će u 2015. porasti gospodarstvo Indije, smatra Svjetska banka, koja je povećala procjenu rasta te zemlje s prethodnih 6,4 na 7,5 posto.

Banka je povećala i procjenu rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini, s prethodnih 1,1 na 1,5 posto. Japan bi, pak, trebao zabilježiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,1 posto, dok je u siječnju Banka očekivala rast od 1,2 posto.

Svjetska banka smanjila je i procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3,2 na 2,7 posto. Posljedica je to pada najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju zbog loših vremenskih prilika, snažnog dolara, štrajka u lukama i smanjenja investicija energetskih kompanija zbog pada cijena nafte.

Zbog toga je Svjetska banka oprezna i po pitanju povećanja kamata američke središnje banke Feda.

"Da sam savjetnik Feda, preporučio bih da kamate poveća iduće, a ne krajem ove godine zbog nejasne gospodarske slike. Brine me što bi prerano povećanje kamata moglo izazvati promjene tečajeva i ojačati dolar, što ne bi bilo dobro za američko gospodarstvo, a imalo bi i negativne posljedica za druge zemlje", zaključio je Basu.

23. travanj 2024 08:06