Svijet
StoryEditor

Svjetska banka znatno snizila prognozu cijene nafte u 2016.

26. Siječanj 2016.

Svjetska banka znatno je snizila prognozu cijena nafte u ovoj godini zbog neočekivano brze obnove iranskog izvoza, kontinuirano snažne američke proizvodnje i slabih izgleda za rast tržišta u nastajanju, pokazuje u utorak objavljeno izvješće.

U SB-u sada prognoziraju da će cijena nafte u ovoj godini u prosjeku iznositi 37 dolara za barel, u odnosu na dosad prognoziran 51 dolar za barel.

- Niža prognoza odražava niz čimbenika na strani ponude i potražnje, uključujući neočekivano brzu obnovu izvoza Islamske Republike Iran, veću otpornost američke proizvodnje zahvaljujući smanjenju troškova i poboljšanoj efikasnosti, blagu zimu na sjevernoj hemisferi i slabe izglede rasta velikih tržišta u nastajanju, navodi Svjetska banka u tromjesečnim prognozama za tržišta roba.

Prošle su godine cijene nafte pale 47 posto a u 2016. mogle bi se smanjiti u prosjeku za dodatnih 27 posto, procjenjuju u SB-u. Dodaju ipak kako bi tokom godine cijene trebale postupno porasti s aktualnih niskih razina, u prvom redu zato što se "oštar pad cijena nafte na početku 2016. godine po svemu sudeći ne može u potpunosti opravdati temeljnim čimbenicima ponude i potražnje".

Među razlozima očekivanog oporavka izdvajaju i izgledno smanjenje, ali i očekivani blagi rast potražnje, sukladno tempu ubrzanja aktivnosti u svjetskom gospodarstvu. Očekivani će oporavak cijena nafte ipak biti skromniji od onih zabilježenih nakon oštrog pada cijena 2008., 1998. i 1986. godine i prognoza ostaje podložna značajnim rizicima u smjeru niže razine cijena, napominju u Svjetskoj banci.

- Cijene nafte i roba vjerojatno će se još neko vrijeme zadržati na niskim razinama, zaključuje viši ekonomist i glavni autor prognoze John Baffes.

20. travanj 2024 03:14