Svijet
StoryEditor

Svjetski trgovinski sporazum još je moguć

26. Studeni 2013.

Pregovori o svjetskom trgovinskom sporazumu pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u Ženevi zapeli su u slijepoj ulici, no dogovor je još uvijek moguć, izjavio je u utorak čelnik WTO-a Roberto Azevedo.

Nakon neuspjeha pregovora na razini veleposlanika, sudbina sporazuma kojem je cilj pojednostaviti carinske postupke i ubrzati globalnu trgovinu sada ovisi o tome hoće li ministri prevladati preostale razlike u stajalištima na konferenciji WTO-a sljedećeg mjeseca na Baliju.

"Proces u Ženevi je završio... Na razini veleposlanika, na tehničkoj razini, ne može se postići više nego što se postiglo. Potrebna je politička volja", rekao je Azevedo na konferenciji za novinare nakon jučer završenih 10-tjednih razgovora.

Velika većina od ukupno 159 članica WTO-a kazala je da je dogovor previše blizu da bi se sada od njega odustalo i da žele da pregovori uspiju, dodao je.

Azevedov glasnogovornik Keith Rockwell rekao je da će pokušati preko telefona navesti ministre na dogovor prije dvogodišnje konferencije WTO-a koja će se održati na Baliju od 3. do 6. prosinca.

Iz Međunarodne trgovinske komore poručuju da će sporazum donijeti svjetskom gospodarstvu dodatnih 960 milijardi dolara i otvoriti 21 milijun radnih mjesta, od čega 18 milijuna u zemljama u razvoju. Također će obnoviti povjerenje u WTO kao forum za trgovinske pregovore, dodaju.

Neriješena pitanja uključuju indijski plan stvaranja zaliha poljoprivrednih proizvoda koji je izuzet iz WTO-vih propisa o subvencijama i osporavanje američkog ekonomskog embarga protiv Kube.

11. svibanj 2024 04:53