Korona i biznis
28. lipanj 2016.

Svjetsko gospodarstvo stagnira, rizik nove recesije i krize je ograničen

Rizik da svijet zahvati nova recesija i financijska kriza nakon britanske referendumske odluke o odlasku iz Europske unije ograničen je, zaključio je u utorak ugledni ekonomist i profesor na Sveučilištu u New Yorku Nouriel Roubini.

Istaknuo je, međutim, kako ne očekuje da će to značiti da će se svijet tako skoro izvući iz stagnacije koju bilježe kako razvijena tako i gospodarstva u razvoju.

- Osrednji rast nova je normala. Tradicionalna monetarna i fiskalna politika izgubila je svoju efikasnost u pokretanju anemičnog gospodarstva, a strukturne reforme koči politika, ocijenio je Roubini na okruglom stolu o globalnim ekonomskim izgledima, koju je upriličio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Komentirajući Brexit, Roubini je upozorio na mogući globalni trend otpora globalizaciji budući da se plodovi gospodarskog rasta nisu proširili na sve segmente društva.

- Na britanskom referendumu svjedočili smo podjeli na bogate i manje bogate, mlade i stare, kvalificirane i slabije kvalificirane. Takva je vrsta pritiska postala ozbiljna, istaknuo je.

Radikalne stranke ne javljaju se samo u perifernim članicama EU-a, već i u zemljama osnivačicama, mišljenja je Roubini. Ako rast ne bude inkluzivan, politička negodovanja će se intenzivirati, upozorio je.

Što se tiče mogućnosti da američka središnja banka Fed podigne kamatne stope u drugoj polovini godine, Roubini drži da će ih Fed ipak zadržati na postojećim razinama.

- S obzirom na aktualno okruženje obilježeno političkom neizvjesnošću i tržišnim oscilacijama, takvi uvjeti impliciraju jačanje američkog dolara. Podizanje kamatnih stopa potaknulo bi još veću aprecijaciju dolara koja je nepovoljna za američki izvoz, pojasnio je Roubini.