Svijet

Hrvatska će morati provoditi Europski uhidbeni nalog

Lider/Hina

Hrvatska će morati provoditi Europski uhidbeni nalog od prvog dana članstva bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se uhidbeni nalog ne može provoditi retroaktivno. Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o Europskom uhidbenom nalogu u kolovozu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica.

Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj, kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo 

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin rekao je da je Hrvatska dužna kažnjavati svoje zločince i da treba učiniti sve da budu sankcionirani svi koji su ih činili, ali da što se tiče predloženog zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU, Eurospka komisija nakon ulaska Hrvatske u EU više nije ta koja razmatra usklađivanje hrvatskih zakona s odredbama EU.

Tjeralica za Josipom Perkovićem na snazi je bila i jučer i prekjučer i već neko vrijeme. Zbog toga se razmatra inicijativa za promjenu Ustava po kojoj zastara ne bi vrijedila za politička ubojstva počinjena na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja, rekao je Grbin.

Potvrdio je da će Sabor izglasati zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU. Na pitanje može li se slučaj Perković dovesti u vezu s nedolaskom njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, Grbin je odgovorio kako se to treba pitati organizatore.

Komentari

Komentirajte