Svijet
StoryEditor

Tadić podnosi ostavku?

02. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučit će u utorak ili srijedu hoće li prijevremene predsjedničke izbore raspisati u svibnju istovremeno s parlamentarnima, javljaju u ponedjeljak beogradski mediji.

Podsjećaju da bi u tom slučaju podnio ostavku na dužnost koju bi privremeno obnašala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović. Tadić je izjavio kako će odluku o održavanju prijevremenih izbora za predsjednika Srbije donijeti u utorak ili srijedu, a na pitanje o čemu ta odluka ovisi, rekao je kako će javnost o tome biti na vrijeme obaviještena. Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je spremna preuzeti dužnost predsjednika i ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države.

Ako predsjednik Tadić idućih dana odluči podnijeti ostavku, prvi krug predsjedničkih izbora u Srbiji održat će se, kako se očekuje, 6. svibnja, istog dana kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.  Raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema srbijanskom zakonu o izboru predsjednika od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Za predsjednika Srbije Tadić je izabran 3. veljače 2008., a petogodišnji mandat počeo je polaganjem zakletve 15. veljače 2008. Prema ustavu, redovni predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

26. travanj 2024 05:23