Svijet
StoryEditor

Talijanski ministar industrije oštro kritizirao Bundesbank

20. Kolovoz 2012.

Talijanski ministar industrije Corrado Passera u ponedjeljak je oštro kritizirao njemačku središnju banku Bundesbank zbog negativne reakcije na plan Europske središnje banke da intervenira na tržištima obveznica kako bi snizila troškove zaduživanje uzdrmanih zemalja eurozone.

Proteklih tjedana iz redova talijanske vlade, uključujući premijera Marija Montija, stižu sve oštrije kritike na račun nesklonosti Njemačke da odobri mjere kojima bi se snizili troškovi zaduživanja Italije i Španjolske. Govoreći na skupu u ljetovalištu Rimini, ministar Passera rekao je da kritika iz Bundesbanka na račun ECB-ovih planova o kupnji obveznica ‘ne služi na čast onima koji ne izgovaraju‘. U posljednje su vrijeme učestali ‘nesuvisli i štetni komentari koji su također uznemirili tržišta‘, istaknuo je talijanski ministar.

Europska središnja banka u ponedjeljak je odbacila izvješće njemačkog tjednika Der Spiegel u kojem se navodi da planira uvesti gornju granicu za troškove zaduživanja prezaduženih zemalja eurozone.- Izvješća o odlukama koje još nisu donesene i o pojedinačnim stajalištima o kojima još nije raspravljalo upravno vijeće ECB-a apsolutno navode na pogrešne zaključke - rekao je glasnogovornik ECB-a.Tjednik Der Spiegel izvijestio je u nedjelju da ECB planira utvrditi gornju granicu troškova zaduživanja pojedinih zemalja i intervenirati na tržištima kako je oni ne bi prekoračili. Glasnogovornik ECB-a upozorio je da je ‘također pogrešno nagađati o obliku buduće intervencije ECB-a. Monetarna politika je neovisna i kreira se strogo u skladu s mandatom ECB-a‘ - istaknuo je.

26. travanj 2024 07:42