Svijet
StoryEditor

Tečaj eura prema dolaru znatno oscilirao

04. Kolovoz 2013.

Na valutnim je tržištima tijekom prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru znatno oscilirao, zbog poruka iz američke i europske središnje banke, da bi u petak završio na gotovo istoj razini kao i tjedan dana prije.

Tečaj eura prema američkoj valuti iznosio je u petak na kraju trgovanja 1,3280 dolara, dok je tjedan dana prije iznosio 1,3275 dolara.

U odnosu pak na japansku valutu, cijena eura porasla je 0,7 posto, na 131,35 jena.

I dolar je prema japanskoj valuti ojačao za 0,7 posto, pa mu je tečaj dosegnuo 98,95 jena.

U srijedu se tečaj eura primaknuo razini od 1,3300 dolara, jer se američka valuta našla pod pritiskom, nakon što čelnici središnje američke banke nisu dali nove signale da se spremaju smanjiti poticajne monetarne programe.

Međutim, već u četvrtak cijena eura zaronila je ispod 1,32 dolara, jer je Europska središnja banka zadržala ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto, a njezin predsjednik Mario Draghi poručio da postoje rizici od slabljenja gospodarstva, što opravdava vođenje popustljive monetarne politike u eurozoni.

U petak se, pak, tečaj eura ponovno probio duboko u područje iznad 1,3250 dolara jer su slabiji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti u SAD-u doveli u pitanje mogućnost promjene monetarne politike Feda.

U srpnju su, naime, američki poslodavci otvorili 162.000 novih radnih mjesta, manje od 184.000, koliko se očekivalo.

Podršku tečaju dolara u ovoj godini uglavnom su pružala očekivanja da bi Fed mogao već u rujnu početi smanjivati svoje programe poticajnih mjera. Te su špekulacije donekle splasnule posljednjih tjedana, posebice nakon podataka o zapošljavanju.

-Američko gospodarstvo na krhkim je temeljima po pitanju i bruto domaćeg proizvoda i zapošljavanja. Dok ti temelji ne ojačaju, Fed će biti primoran nastaviti biti skloniji popustljivoj monetarnoj politici- smatra Douglas Borthwick, izvršni direktor u Chapdelaine Foreign Exchangeu.

25. travanj 2024 16:25