Svijet
StoryEditor

Tele2 kupuje švedsku podružnicu danskog TDC-a

21. Lipanj 2016.

Švedska telekomunikacijska kompanija Tele2 objavila je u utorak da će za 2,9 milijardi švedskih kruna (352 milijuna dolara) kupiti švedsku podružnicu danskog konkurenta TDC-a kako bi ojačala poziciju na tržištu poslovnih telekomunikacija.

U Tele2 tvrde da akvizicija neće od njih zahtijevati izdanje novih dionica ali da će ipak radi očuvanja financijske snage izdati povlaštene dionice u vrijednosti oko tri milijarde švedskih kruna i podijeliti ih postojećim dioničarima.

"Sporazum je jedinstvena prilika za Tele2 da proširi obujam poslovanja i raspon usluga na tržištu poslovnih telekomunikacija", istaknula je u priopćenju izvršna direktorica švedske kompanije Allison Kirkby.

U Tele2 procjenjuju sinergiju poslovnih troškova i kapitalne potrošnje od približno 300 milijardi švedskih kruna godišnje, uz dodatne jednokratne uštede kapitalnih troškova od 200 milijuna. Očekuju i pozitivan utjecaj proširenja ponude za postojeće klijente.

U TDC-u, najvećem danskom telekomunikacijskom operateru, napominju pak da će im prodaja osigurati kapitalni prihod od oko 800 milijuna danskih kruna (122 milijuna dolara), od čega će dio iskoristiti za smanjenje neto duga a dio bi mogli potrošiti na jačanje poslovanja u matičnoj Danskoj ili u Norveškoj.

Švedska je podružnica generirala 11 posto TDC-ovih prihoda.

Transakciju moraju odobriti europski regulatori a očekuje se da će biti zaključena u četvrtom tromjesečju ove godine.

19. travanj 2024 16:02