Svijet
StoryEditor

Telekom Austria prikuplja 500 mil. eura za akvizicije u Srbiji i Hrvatskoj?

27. Kolovoz 2013.

Telekom Austria (TA) želi prikupiti 500 milijuna eura svježeg kapitala za kupnju novih frekvencija na aukciji u rujnu i za potrebe akvizicija, izvijestio je danas bečki dnevnik Der Standard.

American Movil meksičkog milijardera Carlosa Slima, vlasnik 24-posto udjela, već je signalizirao da je spreman sudjelovati u planiranom prikupljanju kapitala. U TA sada žele znati hoće li to učiniti i austrijska vlada i time očuvati svoj 28-postotni udio, piše Der Standard.

Prema danas objavljenom izvješću, o iznosu od 500 milijuna eura raspravljalo se na sjednici nadzornog odbora prije dva tjedna.

U Telekom Austriji nisu željeli odmah komentirati izvješće bečkog lista.

Der Standard je citirao Rudolfa Kemlera, voditelja austrijskog državnog holdinga ÖIAG, koji je kazao da još nije odlučeno koliki je iznos kapitala potreban ali da neće dopustiti da se razvodni udio državnog holdinga u TA.

Analitičari procjenjuju da će Telekom Austria trebati najmanje 300 milijuna eura za aukciju frekvencija koja je zakazana početkom rujna a omogućit će kompanijama uspostavu mobilne mreže četvrte generacije (4G).

Sredinom srpnja izvršni direktor TA Hannes Ametstreiter kazao je pak da je kompanija u potrazi za akvizicijama u Hrvatskoj i Srbiji koje bi mu omogućile da postane vodeći igrač na Balkanu.

Kao zanimljive kompanije izdvojio je hrvatskog operatera H1 Telekom i srbijanskog kabelskog operatera SBB. Manji sporazumi mogli biti biti realizirani u gotovini, no veći će možda zahtijevati povećanje kapitala, kazao je tada.

Nedavno je TA ponovo ušao u utrku za kupnju srbijanskog kabelskog operatera SBB, koja bi ga po pisanju medija mogla stajati do milijardu eura.

08. svibanj 2024 03:57