Svijet
StoryEditor

Tokio domaćin Olimpijskih igara 2020, Španjolci ogorčeni

08. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Tokio je u užem izboru pobijedio Istanbul i Madrid pa će se Olimpijske igre 2020. održati u Japanu. Članovi Međunarodnog olimpijskog odbora odlučili su tako sinoć u Buenos Airesu. Posljednji put Tokio je ugostio Olimpijadu 1964. I dok se u Japanu slavilo, delegacije iz Istanbula i Madrida bile su razočarane i ogorčene.

Na jučerašnjem kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Buenos Airesu u prvom krugu glasovanja nitko nije dobio potrebnu većinu - Tokio je skupio 42 glasa, a Istanbul i Madrid po 26. Kako bi se odlučilo tko će u drugi krug, održano je dodatno glasovanje u kojem je Istanbul dobio 49, a Madrid 45 glasova. Tako su se u završnom krugu našli Tokio i Istanbul. Pobijedio je Tokio sa 60 glasova, dok ih je Istanbul dobio 36.

Mislim da rezultat glasovanja nema veze s prezentacijom kandidature. Svi oni koji su gledali prezentacije, lako su mogli zaključiti da je Madrid bio najbolji. Očito je da su presudili neki drugi kriteriji, izjavio je španjolski ministar obrazovanja Jose Ignacio Wert. Ogorčen je bio i najbolji španjolski košarkaš Pau Gasol: Mislim da posao koji smo obavili nije vrednovan onako kako smo zalužili. Ovo je sramota. Bili smo uvjereni u našu kandidaturu i imali smo dobar osjećaj. Presudili su faktori na koje ne možemo utjecati, a koji su poznati samo članovima MOO-a.

Tako će Tokio drugi put ugostiti najbolje sportaše svijeta. Istanbulu je ovo bila peta neuspješna kandidatura, a Madrid je treći put uzastopno ostao bez OI-ja.

19. travanj 2024 12:29