Svijet
StoryEditor

Traže se kupci za Radensku

29. Srpanj 2013.

Zbog zahtjeva banaka kojima duguje oko 370 milijuna eura skupina Pivovarna Laško (PL) na jesen će pokrenuti postupak prodaje Radenske, najvećeg slovenskog proizvođača mineralnih i izvorskih voda, javljaju slovenski mediji.

Direktor PL-a Dušan Zorko potvrdio je za ljubljansko Delo da je njegova tvrtka već potpisala ugovor s bankom Unicredito koja će kao konzultant pripremiti međunarodni tender i tražiti kupce za Radensku.

Postupak prodaje otpočet će najkasnije u rujnu, potvrdio je Zorko.

Poslovni list Finance objavio je nedavno da je za kupnju Radenske vrlo zainteresirana Kofola, jedna od vodećih čeških kompanija koja je u vlasništvu grčke obitelji Samaras.

Kofola proizvodi različita pića u sedam pogona u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Rusiji, a distribuira ih i u Austriji in Njemačkoj, navode Finance.

List tvrdi da je Kofola zainteresirana da preko Slovenije i Radenske stvori jači proizvodni i distributivni kanal na Balkanu.

Navodno je riječ o privatnoj kompaniji koja godišnje ostvaruje 300 milijuna eura prihoda od prodaje, ali joj je dobit prošle godine pala za 6,4 posto.

Samo u prvom kvartalu ove godine Kofola je prodala za 50 milijuna eura bezalkoholnih pića, dok Radenska u cijeloj godini ostvari prodaju od tridesetak milijuna eura, pišu Finance.

Najavu postupka za prodaju Radenske slovenski mediji tumače pritiskom banaka na upravu Pivovarne Laško zbog zaduženosti koja po nekim podacima iznosi 370 milijuna eura, jer je uprava pod vodstvom Dušana Zorka donedavno željela zadržati u skupini tvrtke u osnovnoj djelatnosti piva i bezalkoholnih pića, a prodati udjele u medijskim tvrtkama i Mercatoru.

Proda li Radensku, to za PL ipak neće biti prvi slučaj prodaje neke od tvrtki iz osnovne djelatnosti jer je 2011. godine proizvođača sokova Fructal iz Ajdovščine prodala za 35 milijuna eura privatnoj srbijanskoj kompaniji Nektar, ishodivši od kupca obvezu da proizvodnju ne seli iz Slovenije.

19. travanj 2024 22:08