17. prosinac 2013.

Treći mjesec zaredom raste prodaja automobila u Europi

Prodaja automobila porasla je u studenom treći mjesec zaredom, iako znatno sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je današnje izvješće Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA)

U prošlom je mjesecu u 26 zemalja Europske unije (uz izuzetak Malte za koju podaci nisu dostupni) registrirano ukupno 938.021 novih automobila, što je 1,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Time se prodaja automobila u Europi povećala treći mjesec zaredom, ali osjetno sporijim tempom nego u listopadu kada je broj registracija na godišnjoj razini porastao 4,7 posto.

Među velikim europskim tržištima izdvajalo se španjolsko tržište s rastom prodaje u studenom za 15,1 posto. Postojano dobru izvedbu bilježi pak Velika Britanija gdje je broj registracija novih automobila porastao sedam posto.

Njemačka, Francuska i Italija bilježile su pak pad prodaje u studenom, za dva, četiri odnosno 4,5 posto.

U 11-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem studenog prodaja je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) pala 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz registriranih 10.945.360 novih automobila.

Većina značajnih tržišta bilježila je u tom razdoblju pad prodaje, u rasponu od 4,9 posto u Njemačkoj, do 7,1 posto u Francuskoj i 7,7 posto u Italiji, priopćeno je iz ACEA-e.

Španjolska se ponovo izdvajala rastom prodaje, i to za 2,1 posto, a Britanija je potvrdila dobre rezultate skokom prodaje za 9,9 posto.