Svijet
StoryEditor

Trgovcima valutama bonusi će se gotovo prepoloviti

18. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

U jeku skandala koji ih okružuju trgovci valutama doživjet će najveći pad u bonusima među zaposlenicima londonskih banaka, tvrde istraživanja Emolumenta, web stranice koja se bavi projekcijom plaća.

U 2014.godini, prognozira se pad u isplatama bonusa od 43 posto, dok se za njihove kolege, trgovce robama, očekuje rast u isplatama istih od 41 posto, kako tvrde analize. U prosjeku bonusi isplaćen deviznim mešetarima bio je 134 000. , dok je za one one koji trguju robama bio 106.000 funti godišnje. Tržište koje posluje s 5.3 bilijuna američkih dolara dnevno, pod istragom je radi optužbi da su odavali povjerljive informacije klijenata , te da su se dogovarali kako bi namještali rezultate analiza. Europska unija je reagirala tako da je zabranila davanje bonusa koji dvostruko premašuju fiksne plaće zaposlenih.

Barclays Plc(Barc), Citigroup Inc.(c) i Deutsche AG najpoznatije su velike svjetske banke koje bi mogle biti materijalno kažnjene zbog navodnih namještanja tečaja valuta, tvrdi izvještaj Fitch Ratingsa od 15. rujna. Barclays, Deutsche Bank,Goldman Sachs Groups Pic i UBS AG(UBSN) banke su koje drže 43 posto tržišta devizama.

Bonusi su također po pritiskom kako opadaju prihodi. Zarada od deviza G10 zemalja najslabija je točka poslovanja deset najvećih investicijskih banaka u prvoj polovici ove godine, doživivši najveći pad još od 2008.godine

UBS, Credit Suisse Group AG (CSGN9) i Deutsche bank izjavili su kako je je zarada tržištem deviza u drugoj četvrtini godine bila obilježena nestabilnošću i dosta slabom aktivnošću klijenata i niskom volatilnošću.

S druge strane dok su banke poput Credit Suissea, Braclaysa, JPMorgan Chasea& Co., Morgan Stanleya i Goldman Sachsa prekinule poslove s tržištem roba, oni zaposlenici koji su ostali mogu očekivati veće bonuse kako bi se potpomognuo oporavak.

"Tržište roba imalo je katastrofalnu 2013.godinu, i banke su morale otkazati puno poslova, no sada dolazi vrijeme oporavka. ", kaže Robert Benson, izvršni direktor Emolumenta.

Bonusi se u pravilu isplaćuju početkom veljače za posao obavljen prethodne godine. Emolument svoje rezultate bazira na podacima o plaćama 2.600 zasposlenih u Ujedinjenom Kraljevstvu, od onih koji se bave analizama tržišta do onih na direktorskim pozicijama.

 

08. svibanj 2024 15:44