Svijet
StoryEditor

Trgovinski deficit Japana na rekordnoj razini

21. Veljača 2012.

Japanski trgovinski deficit dosegnuo je u siječnju rekordnu vrijednost budući da je jaki jen nagrizao izvoz a nuklearna kriza rezultirala povećanim uvozom goriva.

Siječanjski deficit od 1.500 milijardi jena (19 milijardi dolara) rezultat je pada izvoza na godišnjoj razini za 9,3 posto, te rasta izvoza za 9,8 posto, pokazuju podaci japanskog ministarstva financija, objavljeni u ponedjeljak.

Posebno se izdvaja snažan skok uvoza goriva s obzirom na zatvaranje većine od ukupno 54 japanska nuklearna reaktora nakon potresa i tsunamija koji su pogodili Japan u ožujku.

Tako je uvoz prirodnog plina u siječnju poskočio 74 posto a uvoz ugljena za više od 26 posto, objavilo je ministarstvo financija.

Japansku trgovinsku bilancu pogodilo je i snažno usporavanje aktivnosti na ključnim izvoznim tržištima, ponajprije u Europi i Sjedinjenim Državama.

Dodatni je uteg za izvoz bio i jaki jen, koji je od prošlogodišnjeg travnja ojačao prema dolaru više od sedam posto, poskupljujući japansku robu na inozemnim tržištima i nagrizajući dobit japanskih izvoznika pri repatrijaciji.

Odvojeno je agencija Standard & Poor‘s u ponedjeljak upozorila da bi mogla sniziti japanski kreditni rejting ako gospodarstvo zabilježi snažniji pad nego što se očekuje odnosno ako javni dug nastavi rasti.

S&P je potvrdio važeći japanski rejting ‘AA-‘, uz negativnu prognozu, upozorivši da planirani viši porezi neće riješiti strukturne probleme zbog kojih japanska potrošnja na zdravstveno i mirovinsko osiguranje raste na neodržive razine.

Japanski javni dug najveći je u skupini industrijski razvijenih zemalja i Tokio možda neće moći odgoditi drastično rezanje potrošnje i agresivno povećanje poreza, s obzirom na aktualnu prijetnju za svjetsko gospodarstvo koju predstavlja europska dužnička kriza.

- Ako se iz temelja ne reformira sustav mirovinske i zdravstvene skrbi i ne ubrza gospodarski rast, povećanje poreza samo po sebi neće biti dovoljno da se trajno poboljša stanje u japanskim javnim financijama - upozorio je direktor Standard & Poor‘sa za ocjenu boniteta država Takahira Ogawa.

26. travanj 2024 13:44