Svijet
StoryEditor

Troškovi gašenja Aluminija skoro 13 milijuna dolara?

08. Lipanj 2013.

Glavni direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica izjavio je danas da su mu predstavnici vlasti u Hrvatskoj obećali potporu kako bi se izbjegao scenarij gašenja pogona mostarske tvornice te da očekuje da to isto učine predstavnici Vlade Federacije BiH s kojima će, kako je rekao, pokušati posredovati vlasti iz Zagreba.

Bradvica je na konferenciji za novinare, održanoj nakon razgovora s potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Brankom Radulovićem, kazao kako je nakon jučerašnje odluke Nadzornog odbora ove kompanije o gašenju pogona počevši sa 17. lipnjem kontaktirao s više dužnosnika hrvatske Vlade.

Vlada RH je 12-postotni suvlasnik Aluminija, a veliki dio proizvodnje šibenskog TLM-a ovisi od metala kojim se opskrbljuje iz mostarske kompanije.

-Otkako su vlasti u Hrvatskoj jučer obaviještene o odluci našeg Nadzornog odbora imao sam kontakte sa ministrima Vlade Republike Hrvatske. Dosta su optimistični, makar kada je u pitanju ovaj dio Vlade RH i njihovih razmišljanja- rekao je Bradvica.

Dodao je, međutim, kako nisu uspjeli potaknuti razgovore s Vladom Federacije BiH.

-Molio sam sve predstavnike Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika RH-a Ivu Josipovića da pokuša svojim autoritetom, i s obzirom da Hrvatska ima svoj udjel u Aluminiju, upriličiti sastanak na razini vlada. Ako ne nađemo rješenje, jednostavno nemamo izlaza i nikakve druge alternative, nego gašenje pogona- kazao je direktor mostarske kompanije.

Kada je u pitanju nabava električne energije iz inozemstva, Bradvica je pojasnio kako se na međunarodnom tržištu može dobiti puno jeftinija struja, no da problem predstavlja cijena prenosa zbog čega se cijena energije izjednačava s ponudom na lokalnom tržištu.

Glasnogovornik Aluminija Darko Juka kazao je kako se nekoliko mjeseci vode razgovori s HEP-om oko promjene ugovora o opskrbi električnom energijom Aluminija zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Naime, Hrvatska ne može subvencionirati cijenu električne energije za zemlju izvan EU pa se traže modeli kako bi se subvencije odnosile na šibenski TLM kojemu Aluminij godišnje isporučuje 50.000 tona aluminija. Na taj bi način, tvrdi Juka, Hrvatska mogla na neizravan način omogućiti povoljnu cijenu električne energije mostarskom Aluminiju.

Iz mostarske kompanije dugovanja prema HEP-u pak objašnjavaju vrlo lošim poslovanjem Aluminija i činjenicom da su im mjesečni gubici u prva četiri mjeseca iznosili gotovo 20 milijuna eura zbog visoke cijene električne energije iz Federacije BiH.

Po odluci Nadzornog odbora, Aluminij će početi s gašenjem svojih pogona 17. lipnja, a za ovu složenu tehnološku proceduru potrebna su četiri mjeseca. Troškovi toga procesa bi iznosili 12,8 milijuna dolara.

Uprava Aluminija najavila je jučer da će od 17. lipnja započeti s postupnim gašenjem svih pogona jer su gubitci te tvornice premašili 104 milijuna maraka ili oko 52 milijuna eura, a u prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u njezinoj 30-godišnjoj povijesti zbog visoke cijene električne energije. U slučaju zatvaranja pogona, oko 900 radnika izravno uključenih u proizvodnji ostalo bi bez posla.

25. travanj 2024 00:48