Aktualno Preporučeno Svijet

Trump bi mogao zabraniti Huawei već od Nove godine

Jozo Knez
Autor Jozo Knez

Kao što smo već ranije pisali, kineske kompanije Huawei i ZTE ovu će godinu pamtiti po zabranama. Nakon što je SAD najavio zabranu dobavljanja kineske telekomunikacijske opreme za 5G, to su učinili Australija, Japan i Novi Zeland.

Sada je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio kako se razmatra mogućnost da se donese uredba koja će već od siječnja sprječavati američke kompanije da rade i koriste telekomunikacijsku opremu spomenutih kineskih kompanija. Zabrana se donosi zbog bojazni da te dvije kompanije rade po nalogu kineskih vlasti, te da se njihova oprema može koristiti za špijuniranje, prenosi Reuters.

Naravno, u odredbi neće biti izravno prozvan kineski telekomunikacijski gigant, već bi se izvršna uredba pozivala na zakon koji predsjedniku daje ovlasti kojima regulira trgovinu kao odgovor na izvanrednu situaciju koja prijeti SAD-u.

>>>Huawei pod zabranama – njihova 5G tehnologija ‘ugrožava nacionalnu sigurnost’

Izvori tvrde kako se taj problem mora što prije riješiti jer su američki bežični operateri u potrazi za partnerima kako bi uveli novu generaciju 5G bežične mreže.

Još je na ljeto, u kolovozu, donesen zakon o obrambenoj politici kojom je američkoj vladi zabranjeno koristiti opremu Huaweija i ZTE-a, a sada je plan to zabraniti i privatnim kompanijama.

Unatoč svim međunarodnim zabranama, Huawei očekuje kako će prihodi ove godine biti čak 21 posto veći nego godinu prije.

Komentari