Biznis i politika Preporučeno Svijet

Trump iskoristio obraćanje naciji da se pozicionira kao borac protiv socijalizma

milijarda
Foto: whitehouse.gov

Jedno od popularnijih tumačenja drugog obraćanja Donalda Trumpa američkoj naciji kaže kako je govor američkog predsjednika odražavao oslabljenu političku figuru stjeranu u kut vlastitim nepromišljenim potezima. U prilično dosadnih 80-ak minuta, svakako po kriterijima na koje je naučio javnost, Trump je po već uhodanoj špranci kombinirao pozive na jedinstvo, definirano kao prihvaćanje njegovih želja, s prozivanjima i prijetnjama. Dok je u jednoj rečenici tražio zajedništvo, u drugoj je upozoravao da se istrage protiv njega prekinu i prijetio uvođenjem izvanrednog stanja ako ne dobije novce za zid prema Meksiku koji je postao jedno od ključnih obećanja njegove predizborne kampanje.

Od očekivanih tema i stavova prema njima (imigranti samo što nisu pokorili SAD; vrijeme je za prestanak američkog vojnog angažmana po svijetu; slijedi novi susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom; Kina mora prilagoditi svoje gospodarstvo američkim željama; zid će se sigurno graditi…) dvije su se ipak istaknule ovaj put. Prva je bilo njegovo odobravanje zastupnica koje su u bijelom slavile sto godina od uvođenja prava glasa za žene, što je svakako zabavno s obzirom na Trumpove osvjedočeno ženomrzačke stavove, dok je druga uvrštavanje opasnosti od socijalizma u govor o stanju nacije.

– Svi Amerikanci mogu biti ponosni da imamo više žena u radnoj snazi nego ikad prije, a točno jedno stoljeće nakon što je Kongres usvojio ustavni amandman kojim se ženama daje pravo glasa imamo više zastupnica u Kongresu nego ikad prije – uživao je tako Trump u uspjesima žena.

Američki strah od svega crvenog temeljito je dokumentiran i dobro poznat, no malo koji je predsjednik osjetio potrebu upozoriti na opasnost od socijalizma u Americi u govoru o stanju nacije. No, vrsni populist koji se sprema za predsjedničku utrku sljedeće godine osjetio je priliku za novo pozicioniranje u političkoj areni.

– Rođeni smo slobodni i takvima ćemo i ostati. Večeras ponavljamo svoju odlučnost da Amerika nikada neće postati socijalistička zemlja – obećao je Trump.

Povod je vjerojatno prvenstveno najmlađa zastupnica Alexandria Ocazio-Cortez koja se otvoreno deklarira kao demokratska socijalistkinja, što je uzburkalo mnoge duhove u SAD-u. Ne samo što se netko u politici nakon dugo vremena usudio tako javno i drsko ‘outati’, nego je sa svojim socijalističkim programom, koji u američkim očima izgleda kao boljševički letak iz 1917., Ocasio-Cortez na izborima za Kongres uvjerljivo pregazila velikog favorita iz svoje Demokratske stranke.

Analitičari su ovaj neočekivani potez protumačili kao polaganje kamena temeljca za nadolazeću kampanju u kojoj će se, među ostalim, Trump postaviti kao borac protiv invazije socijalizma na Ameriku, čime će, ne treba nimalo sumnjati, obnoviti dio ugaslog žara svojih najvatrenijih obožavatelja. S druge strane, razloga za strah možda i ima, budući da se progresivna platforma sve popularnija u Demokratskoj stranci dopada nemalom broju Amerikanaca, posebice mlađim generacijama koje nemaju nikakav emotivni odnos prema hladnoratovskoj propagandi.

Izuzev toga, govor na veliku žalost medija diljem svijeta i nije ponudio neke pamtljive trenutke kakvi se očekuju od rođenog šoumena i reality zvijezde. Gladnim medijima tako je servirao tek pokoji grumen svoje megalomanije, poput tvrdnje da je on zaslužan za ekonomsko čudo kojem svjedoči SAD (niti je zaslužan, niti je čudo u pitanju) ili da je spriječio rat sa Sjevernom Korejom i smrt milijuna ljudi.  Ipak, dojam je da razne istrage, koliko god smiješne, neprekidni odljev  kadrova iz Bijele kuće i dolazak bizarnih osoba, sve problematičniji trgovinski rat te gubitak zastupničkog doma uzimaju svoj danak. Posebno je težak za njega bio poraz u natezanju s demokratima oko zida prema Meksiku, a nastavak te priče koji će uskoro uslijediti mogao bi prerasti u dosad najveće poniženje osebujnog predsjednika.

Komentari