Aktualno Svijet

Trump smjenio Tillersona, novi šef američke diplomacije je Mike Pompeo

Trump
Foto: Rexa Tillerson i Donald Trump/Trong Khiem Nguyen, flickr
Lider/Hina

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio da šef američke diplomacije Rex Tillerson odlazi s dužnosti i da će ga naslijediti sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od listopada kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson Trumpa nazvao “kretenom”.

Trump je javno nekoliko puta potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog tajnika prošli tjedan nije niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

>>>‘Hic Rhodus, hic salta!’: Mensa ponudila organizaciju dvoboja Trump-Tillerson

Trump je, tipično za njega, smjenu objavio rano po američkom vremenu na Twitteru.

– Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!, napisao je Trump.

Pompeo

Mike Pompeo/photo by Gage Skidmore, flickr

Viši američki dužnosnik rekao je agenciji France Presse da predsjednik želi promijeniti svoj tim uoči pregovora sa Sjevernom Korejom.

Trump je pohvalio Pompea, bivšeg časnika i kongresmena iz Kanzasa koji je vodio Središnju obavještajnu agenciju posljednjih 14 mjeseci, “kao pravog čovjeka za ovaj posao u ovom ključnom trenutku”.

– On će nastaviti naš program obnove američkog položaja u svijetu, jačati naša savezništva, suprotstaviti se našim protivnicima i tražiti denuklearizaciju Korejskog poluotoka, napisao je Trump.

>>>Lavrov: Potez američke diplomacije i priznavanje Jeruzalema protivi se zdravom razumu

Trump je zatražio da Kongres brzo potvrdi Pompea jer njegova administracija ulazi u pregovore s visokim ulogom.

Kada je Tillerson u pitanju, Trump je bio škrt na riječima. “Hvala mu na službi, mnogo je toga postignuto u ovih 14 mjeseci i njemu i njegovoj obitelji želim svako dobro”.

Po pisanju Reutersa, Trump je odluku o smjeni donio još u petak, ali je nije želio objaviti dok je Tillerson u Africi, gdje ga je i zatekla i iznenadila informacija da se Trump kani sastati s Kim Jong-unom.

>>>Historijski meeting: Trump i Kim Jong Un susrest će se do svibnja

Tillerson je nakon toga objavio “da mu nije dobro”, skratio je program u Africi i požurio nazad u Washington.

Tillerson je na mjesto državnog tajnika došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Na Pompeovo mjesto direktora CIA-e doći će njegova dosadašnja zamjenica Gina Haspel, koja u američkoj obavještajnoj agenciji radi od 1985. Ona će biti prva žena na toj dužnosti u američkoj povijesti.

 

Komentari