Svijet
StoryEditor

Turska ponovno ima pristup YouTubeu

08. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon dva mjeseca blokade pristupa YouTubeu, Turska je skinula zabranu posjećivanja toj stranici.

Razlog je činjenica da je najviši sud u Turskoj naredio vlastima da ponovo omoguće pristup jer, prema presudi, zabrana predstavlja direktno kršenje slobode izražavanja.

Zabrana je počela u ožujku nakon što je na YouTubeu procurio video koji dokazuje korupciju vlasti. Vlasti su nastavile blokirati pristup toj stranici čak i nakon što su sudovi nižeg ranga naredili skidanje zabrane.Turska je, naime, početkom godine donijela zakon koji dopušta vlastima zabranu pristupa bilo kojoj stranici bez prethodne konzultacije sa sudom.Vlada je u međuvremenu zabranila i Twitter , ali je zabrana skinuta prošlog mjeseca. Razlog blokade Twittera isti je kao i za YouTube – curenje i dijeljenje informacija s internih sastanaka vlasti.

Na jednoj od snimki koja je procurila visoki vojni dužnosnik raspravlja o intervenciji u Siriju, a na drugima su otkrivene korupcijske afere među najbližim suradnicima turskog premijera Erdogana.

Ovo nije prvi pokušaj blokiranja YouTubea od strane Turske – 2007. je nametnuta zabrana koja je trajala tri godine, odnosno skinuta je tek 2010.

Turski list Millyet u ponedjeljak je objavio da je zabrana stavljena i na društvenu mrežu Ask.fm.Ipak, Ask.fm tvrdi da je riječ o kratkotrajnoj zabrani.- Pristup Ask.fmu je u Turskoj stabilan. – izjavila je Liva Biseniece, Ask.fmova direktorica za vanjske odnose, za BBC te dodala da je promet na uobičajenoj razini, osim što je u ponedjeljak bio nešto smanjen.- Do sad nismo primili nikakvu službenu obavijest od turskih vlasti vezano uz potencijalnu zabranu Ask.fma u Turskoj. – zaključila je.

26. travanj 2024 20:45