Svijet
StoryEditor

Tvornicu CD-a pretvorio u pogon za proizvodnju biorazgradive ambalaže

13. Veljača 2017.

Biljke bambus i manioka glavni su sastojak ambalaže koja je u potpunosti biorazgradiva i mogla bi biti adekvatna zamjena plastičnoj ambalaži. Na ideju da proizvodi potpuno razgradivu ambalažu, vlasnik tvrtke Universal Biopack, došao je nakon što mu je propala proizvodnja CD-a. Direktor tvrtke, Vara-Anong Vichakyothin, prenamijenio je postojeće tvorničke pogone na kojima sada, umjesto plastike, proizvodi rješenje za nagomilani otpad od plastike.

- Upravljanje otpadom veliki je problem svima na svijetu - rekao je Vichakyothin. Ambalažu koja bi mogla zamijeniti kutije od stiropora ili plastične vrećice, osmislili su znanstvenici Sveučilišta u Bangkoku. Ekološki prihvatljiva, za razvoj ove ambalaže bilo je potrebno pet godina istraživanja. Procjenjuje se kako bi ova vrsta materijala mogla biti pogodna i za pakiranje, primjerice, namještaja, ili telefona. Bambus koji se koristi u proizvodnji ostatak je materijala iz proizvodnje drvenih štapića. Svoju nišu tvrtka je pronašla kod proizvođača hrane i pića za van, koji su do sada svoje proizvode pakirali u plastičnu ambalažu. Dakako, proizvod su prepoznali i različiti lanci organske prehrane.

 

https://www.youtube.com/watch?v=o-5eBexkxo4

Međutim, u Tajlandu je teško pronaći kupce, jer svi restorani brze dostave žele što jeftiniju ambalažu, a argument kako je riječ o ekološki prihvatljivijem materijalu nije dovoljan da ih uvjerite kako je opravdano izdvojiti nešto više novca za pakiranje hrane i pića.

- Lokalna ekonomija još uvijek nije prepoznala ovaj proizvod- rekao je suvlasnik tvrtke Suthep Vichakyothin.

Uvjereni u kvalitetu svojeg proizvoda, vlasnici tvornice i dalje investiraju. Cilj je povećati proizvodnju s 300 tisuća proizvoda na milijun mjesečno. Šire proizvodne pogone i najavljuju veći broj zaposlenika. Osim domaćeg tržišta, već su ostvarili kontakte s pojedinim skandinavskim tvrtkama, zainteresiranima za suradnju.

 

19. travanj 2024 05:39