Svijet
StoryEditor

Tvrtke iz gospodarstava u nastajanju velikom brzinom osvajaju tržišta

15. Siječanj 2013.

Kompanije iz gospodarstava u nastajanju velikom brzinom osvajaju tržišta širom svijeta, prenose europski mediji u utorak rezultate izvješća savjetodavne tvrtke Boston Consulting Group.

Konzultantska tvrtka identificirala je 100 kompanija za koje tvrdi da igraju pionirsku ulogu u svojim privrednim granama i potiskuju u drugi plan tradicionalne multinacionalne kompanije iz SAD-a i Europe, prenosi BBC.

Tih je 100 kompanija zajedno otvorilo više novih radnih mjesta i ostvarilo bolje poslovne rezultate nego većina kompanija uvrštenih u indeks Njujorške burze dionica S&P 500. Mnoge nove tvrtke-izazivači potpuno su nepoznate na Zapadu, navodi se u izvješću.

- Ako je išta trebalo prodrmati poslovne čelnike na Zapadu, onda je to taj rezultat - rekao je David Michael, koautor izvješća. ‘Pratimo uspon globalnih izazovnih tvrtki gotovo deset godina, a njihove ambicije ... nikad nisu bile jače.‘

U najnovijem izvješću Boston Consulting Group (BCG) navodi da 100 kompanija koje bilježe najbrži rast i najbrže se šire na svjetskim tržištima raštrkano u svih 17 gospodarstava u razvoju. Kompanije iz Kolumbije i Katara po prvi su se put pridružile tom popisu.

Novi sektori koji su se našli na popisu uključuju financijske usluge, elektroniku i zdravstvenu skrb. Na popisu se nalazi 30 kompanija iz Kine i 20 iz Indije, te dvije iz Indonezije (Golden Agri-Resources i Indofood), dvije iz Čilea (Falabella i Latam Airlines Group) i po jedna iz Egipta i Argentine (El Sewedy Industries i Tenaris).

Autori izvješća ističu da Zapad ne bi trebao podcijeniti tu konkurentsku prijetnju budući da praćenje rezultata brzorastućih tvrtki otkriva potencijalni izazov.

U proteklih pet godina kompanije-izazivači otvorile su 1,4 milijuna radnih mjesta dok je zapošljavanje među tvrtkama čije su dionice uvrštene u indeks S&P 500, ako se izuzmu one financijske, stagniralo.

16. travanj 2024 08:52