Svijet
StoryEditor

Tvrtke ulažu u oglašavanje na društvenim mrežama, ali na odluku o kupovini najviše utječe ovo...

11. Rujan 2015.

Mnoge kompanije ulažu puno novca u oglašavanje svojih proizvoda na društvenim mrežama, no novo je istraživanje pokazalo da na odluku o kupnji i dalje najviše utječu preporuke prijatelja i obitelji.

"Izravne usmene preporuke prijatelja i obitelji daleko su najvažniji izvor informacija za klijente koji razmišljaju o kupnji određenog proizvoda ili usluge", zaključak je istraživanja Boston Consulting Groupa.

Takve su preporuke brendova onima koji se spremaju na kupnju čak četiri ili pet puta utjecajnije od onih u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama, utvrdili su analitičari te savjetodavne kompanije.

Istraživanje se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo 227 tisuća potrošača iz cijelog svijeta, uključujući SAD, Francusku, Njemačku i Japan.

Polovina je ispitanika kazala da se prije kupnje najčešće savjetuju s prijateljima i obitelji. Na drugom su mjestu, s udjelom od 39 posto, internetske stranice kompanija, a na trećem, s 35 posto, blogovi. Televizija dijeli poziciju s novinama i časopisima s udjelom od 13 posto. Slijede društvene mreže s 10 posto.

Preporuke obitelji i prijatelja ujedno su i značajan pokretač rasta prodaje, kao i programi kojima kompanije nagrađuju vjernost potrošača i iskustvo kupaca.

Boston Consulting Group savjetuje kompanije na čitavom nizu područja, uključujući marketing i prodaju.

25. travanj 2024 03:26