Svijet
StoryEditor

U 70 posto škola u Velikoj Britaniji učenici imaju pristup tabletima, a u Hrvatskoj često nemaju ni računala

05. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Gotovo 70 posto osnovnih i srednjih škola u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi tablete, tvrdi istraživanje.

Istraživanje je provela obrazovno tehnološka humanitarna organizacija Tablets for Schools na reprezentativnom uzorku od 671 državne i privatne škole.

Tableti se sada koriste u 68 posto osnovnih i 69 posto srednjih škola. Postoje i intenzivniji primjeri – u 9 posto škola svaki učenik ima vlastiti tablet. Od onih škola koje još nisu uvele korištenje tableta, 45 posto se izjasnilo kako ima namjeru to učiniti u skoroj budućnosti.

Predviđa se da će u razdoblju od 2014. do 2016. godine broj tableta u školama narasti sa 430 tisuća na čak 900 tisuća. Nemoguće je dokazati definitivnu vezu između korištenja laptopa i boljih rezultata u školama, ali neki od učitelja i profesora tvrde da postoji pozitivna veza. Isto tako, čini se da korištenje tableta utječe na motivaciju učenika koji bi u suprotnom bili nezainteresirani za gradivo.

Internet ovisnost

Druga studija, koju je proveo National Literacy Trust and Pearson, a objavljena je u ponedjeljak, tvrdi da touch-screen računala pomažu djeci da nauče čitati, pogotovo dječacima i djeci iz siromašnijih obitelji. Istraživanje je pokazalo kako su djeca nižeg socio-ekonomskog statusa sklonija čitati na tabletima nego iz printanih knjiga.

Studija pokušava pokazati koliko je online tehnologija prisutna u svakodnevnom životu mladih ljudi. U školama u kojima svaki učenik ima vlastiti tablet, četvrtina srednjoškolaca je izjavila kako bi se svrstali u kategoriju internet ovisnika. Dvije trećine učenika tablet nosi sa sobom u krevet, gdje ga koriste za pregledavanje društvenih mreža i gledanje videa.

Studija koju je ranije ove godine proveo Ofcom pokazala je da 70 posto petnaestogodišnjaka ima pristup tabletima u vlastitom domu.

Simon Mason, ravnatelj osnovne škole Honywood u Essexu, objašnjava da je, unatoč činjenici da nije moguće dokazati direktnu povezanost između korištenja tableta i boljih školskih rezultata, on snažni zagovaratelj korištenja laptopa u školama. U Honywoodu svaki učenik ima iPad, koji je u vlasništvu škole, ali ga učenici mogu nositi kući.

Mason tvrdi i da su učenici daju prednost tabletima ispred laptopa zato što su prihvatljivije veličine, imaju touch-screen, lako su prenosivi i jednim klikom ih je moguće upaliti i ugasiti.

- Mislim da je korištenje tehnologije u školama bitno jer bi škole trebale funkcionirati onako kako funkcionira stvarni svijet. – zaključuje.

Stanje u Hrvatskoj

A kako je u međuvremenu kod nas? Za digitalizaciju škola u Hrvatskoj potrebno je približno 2,5 milijardi kuna, međutim, za to će se u sljedećoj godini izdvojiti svega 30 milijuna kuna iz proračuna. 20 milijuna kuna od tog iznosa namijenit će se za e-škole, u sklopu čega se planira urediti nekoliko eksperimentalnih digitalnih učionica, a ostalih 10 milijuna kuna predviđeno je za reformu i izmjenu kurikuluma hrvatskog obrazovnog sustava. Taj je iznos, što je potvrdio i sam ministar Mornar, sramotno malen.

01. svibanj 2024 16:33