Svijet
StoryEditor

U Barceloni će uskoro biti zabranjeno voziti stare automobile

08. Ožujak 2017.

Na cestama Barcelone za dvije godine će biti zabranjeno voziti automobil stariji od 20 godina tijekom radnog tjedna, kako bi se smanjila emisija štetnih plinova za 30 posto u idućih 15 godina, izvijestio je portal Business Insider.

Ova mjera je posljedica zajedničke inicijative Gradskog vijeća, katalonske vlasti i drugih gradskih tijela, a stupit će na snagu 1. siječnja 2019., te će se odnositi na područje Barcelone i 39 okolnih općina.

Sukladno uvjetima sporazuma, radnim danima će biti zabranjeno voziti osobne automobile koji su registrirani prije siječnja 1997., te kombi vozila registrirana prije listopada 1994.

Iako će zabrana stupiti na snagu tek za dvije godine, vozilima tih kategorija će već ove godine biti zabranjen pristup cestama tijekom razdoblja visokog onečišćenja od 1. prosinca.

>>>HEP Proizvodnja osigurala okolišnu dozvolu za elektranu-toplanu Zagreb

Iz gradskog vijeća ističu da će potez vjerojatno utjecati na oko 106 tisuća automobila i 22 tisuće kombija, što je 7 posto od ukupnog broja u tom području odnosno, 16 posto ukupnog broja kombija.

-Cilj je smanjiti emisiju za 10 posto u narednih pet godina, kako bi postupno dosegli razinu preporučenu od strane Svjetske zdravstvene organizacije i ubrzali usvajanje intenzivnijih lokalnih mjera kako bi se dostigla razina postavljena od strane EU prije 2020. godine, rečeno je u ponedjeljak u Gradskom vijeću.

Janet Sanz, zamjenica gradonačelnika za okoliš, urbanizam i promet, rekla je da vlasti pokazuju zajedničko djelovanje za rješavanje problema. Loša kvaliteta zraka u Barceloni smatra se uzrokom 3 i pol tisuće preranih smrti godišnje.

-Stanovnici Barcelone u istraživanju su nam jasno dali do znanja da se žele boriti protiv zagađenja zraka jer je to glavni uzrok zdravstvenih problema, rekla je Sanz.

Gradske vlasti planiraju vlasnicima vozila na koje se zabrana odnosi ponuditi besplatan prijevoz kao kompenzaciju.

Krajem prošle godine, gradonačelnici Madrida, Pariza, Meksika i Atene obećali su krenuti u borbu protiv zagađenja zraka tako što će do 2025. u gradskim središtima zabraniti korištenje automobila i kombija s dizelskim motorom.

Ovog tjedna su iz Svjetske zdravstvene organizacije objavili alarmantne pokazatelje kako je zagađenje uzrok jednog od pet smrtnih slučajeva, za što su najviše odgovorni onečišćenje zraka, nečista voda i nedostatak zdravstva.

19. travanj 2024 04:44