Svijet
StoryEditor

U Bruxellesu dogovoren jedinstven nadzor europskih banaka

19. Listopad 2012.

Čelnici EU-a postigli su noćas suglasnost o uspostavi jedinstvena nadzora europskih banaka. To je prvi korak prema uspostavi bankovne unije.

Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijet će se pravni okvir za uspostavu nadzora, a on će početi djelovati tijekom 2013. Suprevizorske ovlasti dobit će Europska središnja banka.

Riječ je o kompromisu između Francuske, koja je inzistirala da jedinstveni nadzor banaka počne djelovati već od početka 2013., i Njemačke, koja je isticala da ne treba s tim žuriti. Pariz je inzistirao i da se nadziru sve banke, njih oko šest tisuća u eurozoni, dok je Berlin bio za to da se nadziru samo najveće banke, koje djeluju prekogranično u više država članica.

Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura, Europski stabilizacijski mehanizam, mogao izravno dokapitalizirati banke. Svih 6000 banaka u eurozoni doći će postupno pod nadzor do 2014. godine, počevši od banaka koje dobivaju državnu pomoć. Nakon njih na red će doći prekogranične novčarske institucije.

Stvaranje učinkovite bankovne unije, za što je dogovor o nadzoru nužan prvi korak, MMF i ekonmski stručnjaci smatraju prvim korakom u prevladavanju duboke trogodišnje dužničke krize eurozone.

25. travanj 2024 03:01