Svijet
StoryEditor

U Dubaiju se gradi klimatizirani mini-grad

14. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Dubai je zemlja superlativa. Trenutno je dom najviše zgrade na svijetu te najvećeg ribljeg akvarija.

Ipak, inovacijama nikad kraja. Dubai je otkrio planove za izgradnju najvećeg šoping centra i najvećeg tematskog parka na zatvorenom, koji će s nalaziti unutar prvog mini-grada s kontroliranim temperaturnim uvjetima.

Šoping centar imena ‘Mall of the World‘, površine oko 740 tisuća kvadratnih metara, uključivat će stotinu hotela, zdravstvenih odmarališta, prostora za različita događanja, kazališta i slično, a sve će to biti natkriveno krovom koji će štititi od vremenskih uvjeta te će ga po potrebi biti moguće maknuti.

Cilj je privlačenje kupaca iz cijelog svijeta. Plan je privući 180 milijuna kupaca godišnje nudeći im dovoljno zabave, aktivnosti i udobnosti za cijelu obitelj, bez bojazni od neugodnosti koje mogu prouzrokovati neočekivani vremenski uvjeti. Posebna je pažnja usmjerena na zdravstveni turizam koji podrazumijeva 750 tisuća ljudi godišnje, samo iz SAD-a. Tako će i ‘Mall of the World‘ raspolagati odmaralištem i zdravstvenim kompleksom veličine više od 270 tisuća kvadratnih metara koji će nuditi specijalizirane operativne i kozmetičke zahvate.

‘Mall of the World‘ bi se, međutim, mogao naći u problemima. Reuters je izvijestio kako financijske institucije nastavljaju s priljevom novca u nekretnine, iako je centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata u nedavnom godišnjem izvješću upozorila da dolazi do ‘pregrijavanja‘ tržišta nekretnina. Tako je 2008. godine projekt izgradnje arhipelaga od 300 umjetno stvorenih otoka, raspoređenih tako da izgledaju kao karta svijeta, postao simbol financijske krize Dubaija. Ako dođe do još jedne krize, ‘Mall of the World‘ mogao bi biti njezin simbol i predznak.

19. travanj 2024 06:30