Svijet
StoryEditor

‘U prva dva tjedna 2013. opskrba nafte jako razočarala‘

14. Siječanj 2013.

Cijene barela nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima budući da je u prvi plan ponovo izbila zabrinutost za opskrbu s obzirom na sve raširenije ocjene da su najveća svjetska gospodarstva na putu stabilnog oporavka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 61 cent, na 111,25 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 59 centi, na 94,15 dolara.

Smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji u prošlome mjesecu, sabotaža na cjevovodu u Jemenu i smanjene isporuke iz Iraka zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta podsjetili su ulagače na rizik većeg prekida opskrbe s Bliskog istoka.

- Ako postoji ikakav razlog za zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka, to se odražava na premije rizika i podupire cijene. Ti problemi neutraliziraju pad cijena od petka - rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

- U prva dva tjedna 2013. opskrba je već jako razočarala - naveli su u izvješću analitičari Morgan Stanleya, uključujući Husseina Allidina.

Na opskrbu je negativno utjecalo i loše vrijeme koje je u nedjelju smanjilo izvoz nafte iz iračke luke Basre na samo 960.000 barela dnevno, s 2,35 milijuna barela dnevno koliko se izvozilo dan ranije, rekao je jedan izvor iz brodarske industrije.

Poremećaji u opskrbi sve su izraženiji u kontekstu postupnog oživljavanja najvećih svjetskih gospodarstava, koje jača potražnju za naftom. Pritom prognostičari, uključujući i Međunarodnu agenciju za energiju (IEA), zasada predviđaju slabašan rast potražnje u ovoj godini.

Očekuje se da će američko gospodarstvo ove godine porasti za 2,5 posto a iduće za 3,5 posto, objavio je danas dužnosnik američke središnje banke Fed Charles Evans. Očekuje se da će ovotjedna izvješća pokazati poboljšanje američke osobne potrošnje i bolju izvedbu u građevinskom sektoru.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,2 dolara, što znači da je bila 1,1 dolar niža nego prethodnog radnog dana.

30. travanj 2024 10:36