Svijet
StoryEditor

U SAD-u više posla, ali manje plaće

09. Siječanj 2015.

Zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ponovo je pojačano u prosincu a stopa nezaposlenosti spustila se na najnižu razinu u šest i pol godina, signalizirajući stabilan oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, pokazali su u petak objavljeni novi vladini podaci.

Američki su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 252 tisuće novih radnih mjesta, objavilo je ministarstvo rada. Ujedno su revidirali podatke za listopad i studeni, koji sada pokazuju neto otvorenih 50 tisuća radnih mjesta više nego što je početno procijenjeno. Samo u studenom otvoreno je čak 353 tisuće novih radnih mjesta, u odnosu na početno procijenjenih 321 tisuću.

Stopa nezaposlenosti pala je u prosincu za 0,2 postotna boda, na 5,6 posto, najnižu razinu u šest i pol godina. Pritom Reuters napominje da se to smanjenje dijelom može pripisati izlasku građana s tržišta rada. Bez posla je u prosincu bilo 8,7 milijuna američkih građana.

Broj zaposlenih povećan je pak u prosincu jedanaesti mjesec zaredom, što je najdulje razdoblje njegova rasta od 1994. Pritom ih je u privatnom sektoru otvoreno 240 tisuća, oe čega najviše u građevinskom, 48 tisuća, te u proizvodnom, 17 tisuća. U javnom sektoru otvoreno je 12 tisuća novih radnih mjesta.

Izvješće je pomutio tek pad prosječne plaće po satu za pet centi, na 24,57 dolara. Time je poništen njezin rast u studenom, pokazuju vladini podaci.

Rast plaća frustrirajuće je mlak i ekonomisti vjeruju da će središnja banka unatoč poboljšanju na tržištu rada oklijevati s podizanjem ključnih kamatnih stopa ako plaće značajnije ne porastu, napominje Reuters.

16. travanj 2024 23:44