Svijet
StoryEditor

U terorističkim napadima u Parizu oko 120 mrtvih

14. Studeni 2015.
Piše:
liderhrt

U nekoliko gotovo istodobnih terorističkih napada sinoć je u Parizu poginulo oko 120 ljudi, posljednji su podaci francuskog tužiteljstva. Pariški državni tužitelj Francois Molan rekao je da je ubijeno najmanje pet napadača, od kojih trojica u dvorani gdje su teroristi uzeli taoce.

Policija je noćas oko jedan sat upala u dvoranu i ubila najmanje trojicu terorista. Ranjeno je nekoliko specijalaca, a taoci su ubijeni vjerojatno prije nego što je policija došla. Oko 1500 ljudi došlo je na koncert skupine "Eagles of Death Metal", u dvoranu Bataclan koja je blizu ureda lista Charlie Hebdo, poprišta terorističkog napada islamista u siječnju ove godine. Eksplozije su se čule i blizu stadiona Stade de France, gdje se igrala nogometna utakmica Francuske i Njemačke, na kojoj je bio i francuski predsjednik Francois Hollande.

Zapadni sigurnosni izvori sumnjaju da iza ovog pokolja stoji islamistička militantna skupina. Francuska je proglasila izvanredno stanje i zatvorila granice.

- Odlučio sam mobilizirati sve raspoložive snage kako bi se neutralizirali teroristi. Zatražio sam i vojnu preraspodjelu, sve su snage trenutačno na pariškom području kako bi se spriječili mogući daljnji napadi. Sazvao sam, također, sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti koja upravo treba početi. Bit će donesene dvije odluke - proglasit će se izvanredno stanje, što znači da će se zatvoriti određena područja i promet. Takvo stanje proglasit će se na području cijele Francuske. Druga se odluka tiče zatvaranja granica. Moramo osigurati da nitko ne može ući u zemlju, ali i da teroristi ne mogu izaći - poručio je francuski predsjednik.

Odmah nakon pariških napada naciji se iz Bijele kuće obratio i američki predsjednik Barack Obama.

- Spremni smo osigurati svaku vrstu pomoći koju francuska vlada i narod zatrebaju. Francuska je naš najstariji saveznik, francuski narod uvijek je s nama stajao rame uz rame, sada smo mi uz njih u borbi protiv terorizma i ekstremizma - kazao je Obama.

18. travanj 2024 19:43