Svijet
StoryEditor

U velikoj policijskoj akciji protiv korupcije u BiH privedene 54 osobe

18. Lipanj 2014.
Piše:
liderhrt

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć, po nalogu Državnog odvjetništva BiH, najveću poslijeratnu akciju protiv korupcije i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini u kojoj su do sada privedene 54 osobe.

Sumnjiče su da su nezakonito priskrbile više milijuna maraka omogućivši tvrtkama izbjegavanje plaćanja obveza prigodom uvoza tekstila i drugih roba.

Po navodima Državnog odvjetništva do sada su uhićene ili stavljene pod nadzor 54 osobe, a među lišenima slobode je oko 30 dužnosnika carinskih tijela i državne Uprave za neizravno oporezivanje (UiNO).

Iako iz Državnog odvjetništva nisu to naveli, mediji javljaju da je među uhićenima i bivši direktor UiNO-a Kemal Čaušević za kojega mediji navode da posjeduje više milijuna maraka vrijedne nekretnine te da je navodno u razdoblju dok je bio direktor kupio sedam stanova, više poslovnih prostora i zemljište velike vrijednosti u okolici Sarajeva.

Državno odvjetništvo precizira da su privedene osobe ostvarile višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilijunske vrijednosti.

Poseban tim državnog odvjetništva s dva državna odvjetnika, istražiteljima i suradnicima duže od osam mjeseci provodi detaljnu i temeljitu istragu.

U akciji pod nazivom Pandora sudjeluje preko 300 policijskih službenika, a provodi se u 24 grada diljem Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

25. travanj 2024 09:03