Svijet
StoryEditor

Ugovor s Gazpromom podebljao dobit E.ON-a

07. Kolovoz 2012.

Njemačka energetska kompanija E.ON izvijestila je u utorak da joj je dobit u prvoj polovici godine poskočila zahvaljujući sporazumu o dugoročnoj opskrbi plinom koji je sklopila s ruskim proizvođačem Gazpromom.

U E.ON-u očekuju će u razdoblju od siječnja do lipnja zabilježiti temeljnu neto dobit od oko 3,3 milijarde eura. U istom razdoblju lani iznosila je 900 milijuna eura. Dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosit će oko 6,7 milijardi eura, u odnosu na 4,3 milijarde koliko je iznosila u istom lanjskom razdoblju.

Kompanija je izvijestila da je, uz ugovor potpisanog s Gazpromom, skok dobiti na godišnjoj razini rezultat i prošlogodišnjih jednokratnih troškova povezanih s odlukom njemačkih vlasti da se ubrza napuštanje nuklearne energije. Naime, među osam starijih nuklearnih reaktora koji su u Njemačkoj ugašeni odmah nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi bila su i dva E.ON-ova.Njemačko je poduzeće ujedno potvrdilo povišenu prognozu godišnje dobiti. Cjelovito poslovno izvješće bit će objavljeno idućeg ponedjeljka.

23. travanj 2024 22:56