10. rujan 2014.

Uhićen potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović

liderhrt
liderhrt

Četrnaest osoba uhićeno je u Bosni i Hercegovini po nalogu državnog tužiteljstva te zemlje pod sumnjom u porezne utaje i carinske prijevare, a među njima su i dvojica ministara u vladi Federacije BiH te jedan zastupnik u parlamentu BiH, potvrđeno je iz pravosudnih i policijskih izvora.

Uhićeni su potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović i entitetski ministar trgovine Milorad Bahilj kao i Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u državnom parlamentu.

Također su uhićena još dva brata Ivanković-Lijanović, Slavo i Jozo, koji vode obiteljsku mesnu industriju smještenu u Širokom Brijegu.

Istražitelji su uz to pretražili i prostorije tvrtki "Kora- fin" iz Širokog Brijega te "Velmos Company" iz Mostara.

Iz Tužiteljstva BiH se doznaje kako su uhićenja dio istrage o prijevarama kojima je proračun Federacije BiH oštećen za milijune konvertibilnih maraka kroz fiktivan uvoz mesa namijenjenog preradi.

Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, na ime poreza utajen velik iznos novca.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici proveli uhićenja, u svom je priopćenju navela kako je riječ o iznosu koji premašuje 11,6 milijuna KM (5,93 milijuna eura).

Svi uhićeni bi tijekom dana trebali biti ispitani u Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti o eventualnom pritvoru ili mjerama zabrane napuštanja BiH.