Svijet
StoryEditor

‘Ukoliko nam Europa ne pomogne, nećemo moći otplatiti dug‘

23. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je njemačku kancelarku Angelu Merkel kako Grčka ‘u nadolazećim tjednima neće moći ispuniti svoje dužničke obveze bez financijske pomoći Europske unije‘.

Upozorenje je kancelarki Merkel stiglo u pismu datiranom na 15. ožujka. U pismu Cipras upozorava kako će grčka vlada biti prisiljena da bira između otplate dijela dugovanja (primarno MMF-u) i izdataka za socijalna davanja. Obrušio se i na Europsku centralnu banku te čelnike eurozone zbog nametnutih ograničenja vezanih uz kratkoročnu financijsku pomoć. Naime, EU odbija isplatiti Grčkoj financijsku pomoć ukoliko Grčka ne usvoji nove ekonomske reforme. Riječ je o iznosu od 7,2 milijarde eura.

Cipras je dodao i kako su mjere štednje u Grčkoj izazvale humanitarnu krizu, siromaštvo i masovnu nezaposlenost. Naveo je i kako bi izostanak pomoći mogao dovesti do znatno većih problema, ne samo u Grčkoj, već i na razini Europske unije.

Napetost u odnosima Grčke i Njemačke traje već tjednima. Njemačka inzistira na mjerama štednje, odnosno ograničenju potrošnje i reformama, a Grčka pred Njemačku iznosi zahtjeve za isplatom ratne reparacije u iznosu od 162 milijarde eura, vezano uz nacističku okupaciju. Situaciju je dodatno zakomplicirala medijski iskonstruirana afera ‘srednji prst‘, koja se ‘prišila‘ grčkom ministru financija, Yanisu Varoufakisu.

Cipras i Merkel će se danas sastati u Berlinu. Merkel je izjavila kako se veseli sastanku:

- Imat ćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za prepirku. – zaključila je.

09. svibanj 2024 00:06