Svijet
StoryEditor

Ulagače ohrabrila kandidatura Janet Yellen za FED

10. Listopad 2013.

U srijedu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon dva dana oštrog pada, jer je predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao predstavnike republikanaca i demokrata na razgovor kako bi pokušali naći rješenje za financiranje države.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 14.802 boda, a S&P 500 0,06 posto, na 1.656 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,46 posto, na 3.677 bodova.

Na početku trgovanja burzovni su indeksi bili u minusu jer se obustava rada američkih državnih službi nastavila i osmi dan, dok se rješenje financijskih problema još nije naziralo.

No, kasnije je ulagače ohrabrilo ublažavanje tona rasprave između republikanaca i demokrata te prijedlog da se barem privremeno poveća razina dozvoljenog zaduživanja države kako bi se dobilo na vremenu za pregovore o proračunu i omogućilo da vlada isplati sve svoje financijske obveze i nakon 17. listopada.

Uz to, predsjednik Obama pozvao je predstavnike obje strane u Kongresu na razgovor u četvrtak kako bi se potražila rješenja problema.

Zahvaljujući tome, nakon dva dana oštrog pada, jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks blago ojačali. No, u vrlo opreznom trgovanju.

Ponešto je ulagače ohrabrila i odluka predsjednika Obame da za predsjednicu američke središnje banke kandidira Janet Yellen. Ako je podrži i Senat, Yellen će u siječnju, kao prva žena na čelu Feda, naslijediti Bena Bernankea, što je pozitivno za tržišta dionica jer je Yellen zagovornica labave monetarne politike, kakvu je dosad vodio Bernanke.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,44 posto, na 6.337 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,46 posto, na 8.516 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 4.127 bodova.

19. travanj 2024 02:56